Je vraagt je misschien af wat een Edubook precies is. Want waar het digi- of smartbord uit geen enkel klaslokaal meer weg te denken valt en de meeste schoolbanken haast volledig in beslag worden genomen door laptops, is het Edubook een wat minder bekend leermiddel. Leerlingen kunnen niet meer zonder digitale leermiddelen. Bedenk je maar eens: colleges? Die volgen ze (deels) online of kijken ze terug op een moment dat het hun uitkomt. En de lesstof? Die staat op het smartboard. Alles om het leven van de leerling, student, maar ook van de docent zo makkelijk mogelijk te maken.
We laten ons graag meevoeren met die denderende trein die digitale revolutie nog steeds is. Maar met al die nieuwe techniek en mogelijkheden komt er ook een sloot aan extra afleiding het klaslokaal binnen. Vragen die dan rijzen zijn: hoe houd je studenten bij de les? En hoe motiveer je ze en betrek je ze bij de stof? Het antwoord is: met een Edubook.
Wat is een Edubook?
Kort gezegd: ‘Het Edubook is een interactief en digitaal leermiddel dat studenten activeert om aan de slag gaan met de leerstof voor een specifiek vak.’ Bron: https://www.edumundo.com/edubooks
Hiermee vormt het een perfecte aanvulling op het huidige onderwijs, waarbij veel kennis nog steeds opgedaan moet worden door het lezen van boeken. Maar niet iedere student leert op dezelfde manier. De een luistert of bekijkt de lesstof liever en een ander, die gaat het liefst direct aan de slag met een praktische opdracht om zo de kennis in de praktijk op te doen.
Voordelen van een Edubook
Edubook voorziet dus in de verschillende leerbehoeftes van studenten. Zo zijn er ondersteunende video’s, animaties, voorbeelden, invulmodellen en -oefeningen, praktijkgerichte opdrachten, maar ook casussen en zelfs quizzen. Alles om een vak zo gevarieerd mogelijk aan te bieden en op een manier waarop de lesstof beter blijft hangen.
En ook de studievoortgang gaat digitaal via een studenten- en docentendashboard. Het Edubook is ook zeer geschikt voor het zogenaamde ‘blended learning’, waarbij online leren en contactonderwijs worden gecombineerd. Een lesvorm die het laatste jaar veelvuldig is ingezet.
Dit maakt het onderwijs veel flexibeler. Daarnaast voeg je eenvoudig eigen materiaal toe aan een Edubook, bijvoorbeeld om te differentiëren en optimale verbindingen te maken met het eigen lesprogramma.
Een Edubook implementeren in het onderwijs
Dat klinkt toch ideaal: een extra motivator en activator om studenten actief en creatief met de lesstof te laten werken? Maar niet iedere docent is even handig met ICT en nieuwe technieken. Dit kan voor een drempel zorgen bij het kiezen voor Edubook als onderdeel van de lesstof. En dat is toch een gemiste kans?
Hier kom jij als young professional met al je kennis en skills om de hoek kijken.
Want als Trainee Informatiemanagement is assisteren bij het implementeren van digitale hulpmiddelen als een Edubook de perfecte uitdaging.
Traineeship Informatiemanagement van Breinstein
We kunnen dus wel stellen dat ook binnen het onderwijs ICT een belangrijke rol speelt. Bijvoorbeeld door het Edubook in te zetten bij het optimaliseren van het (digitale) lesgeven. Vandaar dat er regelmatig young professionals tijdens de Breinstein Traineeship Informatiemanagement aan de slag gaan bij een onderwijsinstelling.
Tijdens een Traineeship Informatiemanagement duik je als digitaal talent bijvoorbeeld in verandertrajecten en digitale innovaties, zoals bijvoorbeeld de implementatie van digitaal hulpmiddel als het Edubook. Terwijl je werkt, verbeter je al doende je technische kennis en skills. En onder begeleiding van een coach op locatie werk je aan je softskills, waardoor je je ook op persoonlijk vlak razendsnel ontwikkelt.
Voor wie is een Traineeship Informatiemanagement geschikt?
Dit werk- en leertraject is geschikt voor je als je de theorie van je hbo- of universitaire studie met de praktijk wilt verbinden. De traineeship duurt twee jaar en je mag meteen betaald aan de slag bij een opdracht met een stevige bite.
Het traject bestaat uit:
- Informatiemanagement & Design Thinking van Anna Snel van de VUCA Academy | De inhoudelijke basis van Informatiemanagement.
- Sociaal Organisatorische Bedrijfskunde bij de Radboud Universiteit | Met een erkend certificaat op post-master niveau.
- Persoonlijk ontwikkelprogramma | Waarin je onder begeleiding van een field coach op persoonlijk vlak het beste uit jezelf leert halen.
- Lean, Agile, Scrum, ITIL en BISL | Je leert alles over deze bekende projectmanagement-methodieken.
Meer weten over Breinstein en de verschillende Traineeships?
Bij Breinstein zijn wij gespecialiseerd in het helpen van young professionals aan de juiste werkervaring.
Met een Traineeship van Breinstein op zak, betreed jij de arbeidsmarkt zelfverzekerd en met een rugzak vol kennis en tools.
Lees meer over onze Traineeship Informatiemanagement of een van onze andere traineeships. Of neem direct contact met ons op. Wij komen graag met jou in contact om jouw mogelijkheden 1-op-1 te bespreken.