Wat kan ik worden met een universitaire bachelor Sociale Wetenschappen?

Ben je breed geïnteresseerd in mensen, hun gedrag en de maatschappij waarin ze leven? Hebben sociologie, psychologie, pedagogische wetenschappen en culturele antropologie allemaal interessante elementen voor jou, maar lijkt het je een uitdaging om die te combineren in een interdisciplinair perspectief? 

Dan is de universitaire bachelor-opleiding Sociale Wetenschappen jou op het lijf geschreven!

Maar wat houdt Sociale Wetenschappen nu precies in? Ga je aan het werk of studeer je toch verder? Of kies je voor een combinatie van beide? Hieronder vind je het antwoord op die vragen en informatie die je bij jouw keuze kan helpen. 

Wat houdt Sociale wetenschappen in?

Als sociale wetenschapper zoek je naar het verband tussen mens en maatschappij. Daarvoor bestudeer je maatschappelijke vraagstukken. En daarbij komen natuurlijk aspecten van alle sociale wetenschappen aan bod. Het is dus een brede universitaire studie waarmee je actuele sociale vraagstukken kunt analyseren. Je combineert kennis en theorieën uit de verschillende vakgebieden om mogelijke oplossingen voor die vraagstukken te vinden. 

Wat leer je tijdens je bachelor Sociale Wetenschappen?

Een universitaire bachelor bereidt je, anders dan een hbo-opleiding, niet voor op een specifiek beroep. Maar na afronding van je bachelor Sociale Wetenschappen ben jij een spin in het web en een bruggenbouwer.

Om aan die verwachtingen te kunnen voldoen, verdiep je je eerst in de kerndisciplines antropologie, sociologie, sociale geografie en politicologie. Daarna leer je deze disciplines combineren en toepassen.

Praktisch leer je:

Tijdens de universitaire bachelor Sociale Wetenschappen leer je natuurlijk hoe je een gedegen onderzoek opstelt en de resultaten omzet in mogelijke oplossingen voor sociaal-culturele vraagstukken. 

Tijdens de opleiding kies je een studiepad waarmee je je specialiseert op een inhoudelijk thema. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld: 

  • Adolescentie
  • Migratie, etnische betrekkingen en multiculturalisme
  • Sociaal beleid en volksgezondheid

Tijdens je opleiding ga je dieper in op kwesties als de multiculturele samenleving, ontwikkelingen in gezin en jeugd, agressie en geweld, veranderingen in organisaties of de inrichting van de verzorgingsstaat.

Spreken veranderingen in organisaties jou het meest aan? Dan heeft Breinstein een ontzettend interessant post-bachelor Traineeship Informatiemanagement, die focust op de ins en outs van informatiestromen én hoe je die vertaalt naar mogelijkheden om organisaties te laten excelleren. 

Welke functies kun je uitvoeren na de bachelor Sociale Wetenschappen?

Je wilt natuurlijk weten welke beroepen je kunt uitvoeren als je jouw studie Sociale Wetenschappen hebt afgerond. Ondanks het feit dat deze brede opleiding je niet klaarstoomt voor een specifiek beroep, biedt hij je tal van mogelijkheden:

Onderzoeksmedewerker op het gebied van alcohol- en drugspreventie

Als onderzoeksmedewerker op het gebied van alcohol- of drugspreventie voer je diverse projecten uit. Zoals bijvoorbeeld beleidsonderzoek, quick scans en adviestrajecten. Deze zijn vaak gericht op het versterken van gemeentelijk drugs- en/of alcohol(preventie)beleid.

Adviseur Arbeid en Gezondheid

Doordat je leert buiten de standaard denkkaders te denken, kun jij bijdragen aan een verzuim- en gezondheidsbeleid binnen organisaties. Als adviseur Arbeid en Gezondheid geef jij organisaties nieuwe inzichten in het verzuim van hun medewerkers. Daardoor draag je in belangrijke mate bij aan de bewustwording van gedrag en het veranderen daarvan in alle lagen van een organisatie.

Onderzoeker Kind & Jeugd

Doordat je goed kunt onderzoeken en analyseren, ben je na je studie Sociale Wetenschappen ook zeer geschikt als Onderzoeker Kind & Jeugd. Jij kunt namelijk in complexe situaties afwegen wat de beste stappen zijn voor alle betrokkenen en vervolgens weet je hoe je snel kunt handelen. 

Onderzoeksjournalist

Ben jij niet alleen analytisch, maar heb je ook nog een scherpe pen? Dan is onderzoeksjournalistiek iets voor jou: een onderzoeksjournalist besteedt veel tijd aan research voordat hij een compleet nieuwsbericht publiceert. Een onderzoeksjournalist zoekt dan ook naar belangrijke feiten en/of cijfers achter nieuwsonderwerpen of andere onderwerpen, die mogelijk een grote sociale impact hebben. 

Binnen welke sectoren kun je met een opleiding bachelor Sociale Wetenschappen?

Eigenlijk zijn sociale wetenschappers overal te vinden. Dat is natuurlijk niet zo vreemd, want in iedere sector spelen wel onderwerpen die interessant zijn voor bachelors Sociale Wetenschappen.

Enkele passende sectoren zijn:

  1. De overheid: van landelijk tot in jouw eigen gemeente. Als sociale wetenschapper bij de overheid kun je onderzoeken en adviseren op het gebied van discriminatie, integratie, sociaal welzijn of jeugd.
  2. De zorg: in dit brede werkveld kan men vaak onderzoekers en analisten gebruiken om de dienstverlening te verbeteren, of de organisatie te transformeren. 
  3. Wetenschap: in het wetenschappelijk werkveld is er voldoende vraag naar sociale wetenschappers. Voor onderzoek en analyse natuurlijk, maar ook voor functies in het onderwijs kun je in deze sector terecht.
  4. Het bedrijfsleven: organisaties veranderen van binnenuit, dat kun jij als geen ander. Het is dan ook niet vreemd dat jij met jouw achtergrond als sociale wetenschapper voor veel bedrijven een aanwinst bent!

Welke vervolgopleidingen zijn er na je studie Sociale Wetenschappen?

Heb je je opleiding afgerond, maar wil je nog verder studeren? Dan kun je ervoor kiezen de kennis die je opdeed tijdens je bachelor Sociale Wetenschappen te verbreden of te verdiepen. 

Mogelijkheden daarvoor zijn:

  • Master Sociologie
  • Master Psychologie
  • Master Pedagogische Wetenschappen
  • Master Forensische Criminologie
  • Traineeship Informatiemanagement van Breinstein

ICT speelt een steeds grotere rol in organisaties. Tijdens je studie Sociale Wetenschappen ben je in het kader van onderzoek en analyse veel bezig geweest met informatiemanagement. Als dit jouw interesse heeft, kun je tijdens een Traineeship Informatiemanagement nog verder de diepte ingaan. Inhoudelijk verbeter je je technische kennis en skills. Op persoonlijk vlak ga je ook de diepte in en werk je aan je softskills.

Dit is de perfecte vervolgopleiding als je niet alleen meer kennis op wilt doen. Want tijdens je tweejarige Traineeship ga jij direct betaald aan de slag bij een topwerkgever met een opdracht waar je echt je tanden in kunt zetten.

Het traject bestaat uit:

√ Informatiemanagement & Design Thinking van Anna Snel van de VUCA Academy

De inhoudelijke basis van Informatiemanagement.

√ Sociaal Organisatorische Bedrijfskunde bij de Radboud Universiteit

Met een erkend certificaat op post-master niveau.

√ Persoonlijk ontwikkelprogramma

Waarin je onder begeleiding van een field coach op persoonlijk vlak het beste uit jezelf leert halen.

√ Lean, Agile, Scrum, ITIL en BISL

Je leert alles over deze bekende projectmanagement-methodieken

Interesse in ons traineeship Informatiemanagement?

Ons Traineeship Informatiemanagement sluit perfect aan bij bepaalde aspecten van je universitaire bachelor Sociale Wetenschappen. Wil je meer weten over het traject en de mogelijkheden, kijk dan hier.

Of neem direct contact met ons op via e-mail of telefoon. Onze gedreven adviseurs gaan graag met jou in gesprek om te kijken welk vervolgtraject het beste bij jou past.

;