Bijt jij je graag vast in complexe problemen? Ben jij nieuwsgierig naar werken bij de overheid en wil je een rol spelen in de overheid van de toekomst? Oftewel: je staat in de startblokken om het imago van ambtenaar eens flink af te stoffen. En je wilt een diploma halen op masterniveau. Dan is de universitaire masteropleiding Management Publieke Sector misschien wel jouw perfecte match.
Maar wat houdt de masteropleiding Management Publieke Sector nu precies in? Wat leer je tijdens deze universitaire opleiding? Op welke vooropleidingen sluit deze studie aan? Welke functies kun je na het afronden van je studie vervullen? En welke mogelijkheden zijn er om werkervaring op te doen? In dit artikel lees je het allemaal.
Wat houdt de masteropleiding Management Publieke Sector in?
Laten we bij het begin beginnen: de masteropleiding Management Publieke Sector draait om de publieke sector. Maar wat verstaan we daaronder? De publieke sector is een verzamelnaam voor alle organisaties van de overheid en alle semi-overheidsorganisaties. Dat is dus een heel breed onderzoeksgebied, dat gaat over gemeenten, ministeries en waterschappen, maar ook over zorginstellingen, de politie of de Belastingdienst.
Als Manager Publieke Sector ben je bezig met de overheid en hoe zij passende oplossingen kan vinden voor de vaak complexe problemen waar zij dagelijks mee kampt. De samenleving verandert non-stop en de overheid moet daarop inspelen om zo haar taken zo goed mogelijk te vervullen. En dat is niet eenvoudig, want de verschillende overheden liggen constant onder een vergrootglas van de diverse (social) media. In deze dynamische setting kom jij als manager goed tot je recht.
Wat leer je bij de masteropleiding Management Publieke Sector?
Als masterstudent Management Publieke Sector duik je in de wereld van de overheidsorganisaties en semi-overheidsorganisaties. De opleiding speelt zich af op het snijvlak van: politiek, beleid en management. Je krijgt inzicht in de uitdagingen en dilemma’s, die spelen in de verschillende sectoren van het publieke management. Belangrijk hierbij is natuurlijk: hoe ga je met die dilemma’s om en hoe vlieg je problemen het beste aan?
Praktisch leer je:
- De verschillen tussen privaat en publiek management
- Strategisch management en anticiperen op veranderingen in de omgeving
- Verandermanagement: de veranderingen in de beleidsprocessen in het openbaar bestuur
- De rol en invloed van belangengroeperingen met betrekking tot politieke besluitvorming
- Juridisering van de publieke sector
- Ethische vraagstukken en integriteitskwesties
- Alles over het HRM-beleid van publieke organisaties
- Hoe publieke organisaties moeten omgaan met de steeds grotere invloed van de (social) media
- Publiek management in Nederland in vergelijking tot internationaal publiek management
Welke vooropleidingen sluiten aan op de masteropleiding Management Publieke Sector?
De masteropleiding Management Publieke Sector is een vervolgopleiding, die aansluit op de volgende universitaire bacheloropleidingen: Bestuurs- en Organisatiewetenschap of Bestuurskunde. Maar ook een minor bestuurs- en organisatiewetenschap geeft toegang tot deze opleiding.
Kom je vanuit een hbo-opleiding, dan moet je een eerst een schakelprogramma volgen.
Wat kan ik worden na een masteropleiding Management Publieke Sector?
Natuurlijk wil je ook graag weten welke beroepen je kunt uitoefenen met je msc management publieke sector op zak. Dan hebben we goed nieuws voor je, want met deze management master kan je vele kanten op.
En daar komt nog bij dat veel bestuurs- en organisatiewetenschappers direct na hun afstuderen een passende baan vinden.
Wil je eerst wat praktijkervaring opdoen? Kies dan voor een traineeship, bijvoorbeeld het Traineeship Informatiemanagement van Breinstein. Hierover lees je verderop in dit artikel meer.
Andere Carrièremogelijkheden:
Managementtrainee (bij rijk, provincie of gemeente)
Als trainee krijg je een startersfunctie binnen een grotere organisatie of bedrijf binnen de publieke sector. Je wordt klaargestoomd tot allround medewerker.
Consultant bij een adviesbureau
Ben je dol op deadlines en stressbestendig? Dan is consultant een goed beroep voor jou, want in deze rol word je ingevlogen om vraagstukken binnen een organisatie te verhelderen en een slimme oplossing te bedenken.
Projectleider (bij een school of welzijnsinstelling)
Als projectleider ben je eindverantwoordelijk voor een project. Je zorgt er dus voor dat alles volgens plan verloopt; de ontwikkeling van een systeem, product of organisatie staat altijd centraal. Een functie waarbij je goed kunnen samenwerken en communiceren.
Directiesecretaris (bij een bestuur van een non-profit instelling)
In deze ondersteunende functie ben je zogezegd ‘het schaap met de vijf poten, opererend als de spin in het web’, voel je hem? Je adviseert onder andere de directie inhoudelijk op beleids- en besluitvorming en doet dit heel diplomatiek.
Binnen welke sectoren kan je met een masteropleiding Management Publieke Sector terecht?
Als specialist op het gebied van politiek, beleid en management kun je op veel plekken aan de slag. De keuze uit overheids- en semi-overheidsorganen is namelijk zeer groot. Denk maar eens aan: gemeenten, provincies, ministeries en waterschappen. Maar ook zorginstellingen, de politie en de Belastingdienst behoren tot het publieke domein en dus jouw potentiële werkterrein.
Praktijkervaring opdoen?
Ben je na deze master nog niet uitgeleerd en wil je jouw kennis op een passende en uitdagende manier in de praktijk brengen? En wil je, vol zelfvertrouwen en met een arsenaal aan (personal) skills de arbeidsmarkt bestormen? Dan is het Traineeship Informatiemanagement van Breinstein een goede keuze.
Traineeship Informatiemanagement van Breinstein
In de masteropleiding Management Publieke Sector staat kennis opdoen over alle takken en facetten van de verschillende (semi)-overheidsorganisaties centraal. Met als kern: informatie vergaren en analyseren, om zo nieuwe oplossingen te bedenken voor complexe problemen die spelen bij de verschillende overheden.
Het Traineeship Informatiemanagement van Breinstein sluit naadloos aan bij deze management master, omdat het vergaren en analyseren van informatie in dit traineeship een belangrijke rol speelt.
Het traineeship slaat een brug tussen theoretische kennis en praktische vaardigheden. Doordat je direct aan de slag gaat bij een van de topwerkgevers uit het netwerk van Breinstein leer je ‘on the job’ alles wat nodig is om succesvol te zijn in het vervolg van je carrière.
Mooi meegenomen: tijdens je tweejarige traineeship krijg je direct een mooi startsalaris op hbo-niveau uitbetaald.
Het traject bestaat uit:
- Informatiemanagement & Design Thinking van Anna Snel van de VUCA Academy:
Hier leer je de theoretische basis van Informatiemanagement.
- Sociaal Organisatorische Bedrijfskunde bij de Radboud Universiteit:
Als je dit onderdeel succesvol afrondt, ontvang je een erkend certificaat op post-master niveau.
- Persoonlijk ontwikkelprogramma:
Onder begeleiding van een ervaren een fieldcoach leer je op persoonlijk vlak het beste uit jezelf te halen.
- Projectmanagement-methodieken:
Je leert alles over de welbekende Lean, Agile, Scrum, ITIL en BISL-technieken.
Meer weten over ons Traineeship Informatiemanagement?
Nieuwsgierig geworden naar het traject en de mogelijkheden? Kijk dan hier.
Of neem direct contact met ons op via de website. Onze adviseurs zijn zeer gemotiveerd om jou alles te vertellen over de mogelijkheden bij Breinstein en denken met je mee over welk vervolgtraject het beste bij jou past.