Je hebt het misschien wel een keer gedaan, misschien zelfs wel vaker… Bijvoorbeeld bij je eerste (bij)baantje of voor die supertoffe stageplek. Waar we het over hebben? Een sollicitatiegesprek. Hoezeer de banenmarkt ook in beweging is en hoeveel (technische) ontwikkelingen er ook zijn, solliciteren blijft een onmisbaar onderdeel bij de jacht op een eerste of nieuwe baan.
Of je nu een geboren spreker bent, die niets liever doet dan zichzelf presenteren, of juist iemand die tijdens een sollicitatiegesprek het liefste opgaat in het behang: iedereen kan een succesvol sollicitatiegesprek voeren. Nu vraag je je misschien af hoe?
Daarom schreven wij voor alle net-afgestudeerden, young professionals en starters op de arbeidsmarkt dit artikel. Met onze tips en tricks weet jij straks precies hoe je je moet voorbereiden en wat je wel en zeker ook niet kunt doen. Want: solliciteren kun je leren.
Het belang van een goede voorbereiding voor een sollicitatiegesprek
Gefeliciteerd, je mag op gesprek komen voor misschien wel je droomjob. Maar, hoe nu verder? Het is een beetje cliché, oké misschien niet eens beetje, maar we zeggen het toch: een goede voorbereiding is het halve werk! Dat geldt zeker voor een sollicitatiegesprek. Door je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden laat je zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf of de organisatie. Maar ook dat je weet wie je bent en wat je kunt, maar bovenal: dat je de baan graag wilt hebben.
Wist je dat je verschillende soorten sollicitatiegesprekken hebt? Zo begin je vaak met een eerste – of kennismakingsgesprek, hierna volgt, als het meezit, een tweede gesprek. Mocht je deze ronde ook goed doorstaan, dan volgt meestal een arbeidsvoorwaardengesprek, waarin je onder andere salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen e.d. bespreekt. In dit artikel ligt de focus op het eerste gesprek.
Tips en tricks voor een goed cv lees je in dit artikel
Meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Bij een goede voorbereiding hoort onder andere, je voorbereiden op de mogelijke vragen die je kunt krijgen. Wel zo fijn als je tijdens het gesprek direct een relevant antwoord kunt geven.
Enkele van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek:
Persoonlijk(heid):
- Vertel eens iets over jezelf?
- Kun je enkele goede en slechte eigenschappen van jezelf benoemen?
Motivatie & toekomstperspectief:
- Waarom wil je hier graag werken/wil je graag deze functie uitvoeren?
- Waarom ben jij de beste man/vrouw voor deze job?
- Waar zie je jezelf staan over 5/10 jaar?
Beren op de weg/onduidelijkheden in je cv verklaren:
- Waarom heb je dit diploma niet behaald
- Waarom zit er een gat in je cv?
- Waarom heb je maar kort bij je vorige werkgever gewerkt?
Hoe bereid je je goed voor op een sollicitatiegesprek?
We vertelden al dat je met een goede voorbereiding goed beslagen ten ijs komt. Maar hoe bereid je je nu het beste voor? Wij geven je enkele onmisbare tips & tricks.
5 gouden tips voor een succesvolle sollicitatie:
- Tip 1: Zorg voor passende/nette kleding. Een bedrijf kan zich nog zo relaxed en informeel presenteren, je kunt maar één keer een goede eerste indruk maken. En die eerste indruk begint bij je kledingkeuze. Je hoeft echt niet in driedelig grijs of groot gala te verschijnen. Maar netjes en verzorgd doet het altijd goed. Daar komt nog bij: je kleding vertelt iets over jou als persoon.
- Tip 2: Verdiep je in het bedrijf/de organisatie. Lees je in, in het bedrijf of de organisatie waar je wilt gaan werken: wat doen ze precies? Waar staan ze voor? Maar ook: met wie heb je een sollicitatiegesprek? Als je van tevoren weet dat je een hr-manager te spreken krijgt, dan kan je bijvoorbeeld vragen voorbereiden over de secundaire voorwaarden. Heb je een gesprek met een potentiële collega, dan zijn vragen over de sfeer op de werkplek wellicht slim.
- Tip 3: Bereid je verhaal goed voor. Bij een goede voorbereiding hoort ook: ken je eigen sterke en zwakke punten. Lees je cv nog eens door, wat had je ook weer genoemd als vaardigheden en competenties? Maar ook: wat stond er allemaal in je motivatiebrief? Grote kans dat ze daarnaar vragen!
- Tip 4: Bereid je voor op (lastige) vragen en bereid zelf ook vragen voor. Bereid in ieder geval de meest gestelde vragen die we hierboven noemden voor. Maar vergeet zelf ook niet enkele vragen voor te bereiden. Dit is goed voor je zelfvertrouwen, want zo heb jij letterlijk ook wat te zeggen over het verloop van het gesprek en een mooie extra: met enkele goede vragen onderstreep je nog maar eens jouw interesse in deze job.
- Tip 5: Bereid een salarisindicatie/-wens voor. Het is verstandig van tevoren al eens te kijken: wat verstaat men onder een ‘marktconform salaris’? Goed om te weten: ook bij een eerste baan zit er vaak nog wel wat onderhandelingsruimte in.
Tot slot: haal adem en have fun! Met deze tips heb jij een geslaagd sollicitatiegesprek! (Ongeacht of je wordt aangenomen of niet.)
Wat moet je vooral niet doen/laten bij een sollicitatiegesprek?
Nu je weet wat je zeker wel moet doen tijdens een sollicitatiegesprek, hebben we ook nog een lijstje met don’ts. Thank us later!
Don’ts tijdens je sollicitatiegesprek:
- Te laat komen voor het gesprek! Kom liever wat te vroeg. Ben je heel erg op tijd? Kies er dan voor om bijvoorbeeld nog ergens in de buurt koffie te drinken of een rondje te wandelen.
- Een slappe hand geven. Natuurlijk klamme handjes van de zenuwen, dat herkent iedereen. Maar wrijf je handen nog even droog aan je broek, sta recht op en: schud die hand!
- Ongeïnteresseerd overkomen: let op je lichaamshouding tijdens het gesprek. Ga niet onderuitgezakt zitten, maar neem een actieve houding aan en vergeet je kauwgum niet tijdig uit je mond te halen. Kijk je gesprekspartners ook (af en toe) even aan, zodat je laat zien dat je luistert.
- Slecht voorbereid zijn. Zoals eerder gezegd, is die goede voorbereiding het halve werk. Dus zorg ervoor dat je je vaardigheden kunt onderbouwen en relevante antwoorden geeft.
- Je gesprekspartner onderbreken, dit spreekt(!) misschien voor zich, soms is zwijgen echt goud.
- Geen goede motivatie hebben. Je moet wel weten en onder woorden kunnen brengen waarom je bij dit bedrijf/deze organisatie wilt werken.
Betaald werkervaring opdoen? Kies voor een Traineeship Informatiemanagement!
Nu je alles op een rijtje hebt voor een succesvol sollicitatiegesprek, vraag je je misschien af: hoe kom ik aan die uitdagende (eerste) baan? Voor talentvolle, gemotiveerde afgestudeerden en young professionals heeft Breinstein verschillende traineeships ontwikkeld.
Bijvoorbeeld het Traineeship Informatiemanagement. Tijdens dit tweejarige traject ga je betaald aan de slag bij een topwerkgever. Zo kun je wennen aan het werkende leven en direct ervaring opdoen en werken aan je theoretische kennis en persoonlijke vaardigheden. Dit alles onder begeleiding van een ervaren fieldcoach.
Nieuwsgierig naar onze andere traineeships? Kijk dan hier. Of ga direct naar de openstaande vacatures voor Informatiemanager.
Liever persoonlijk advies? Neem contact met ons op per e-mail of telefoon. Onze adviseurs staan te popelen om samen met jou te kijken welk traject het best bij jou past.