‘Het traineeship van Breinstein is een geweldige springplank voor de start van mijn carrière’
Edwin Tilma heeft onlangs het traineeship Informatiemanagement van Breinstein afgerond en gaat na zijn opdracht bij de gemeente Groningen aan de slag bij een interim-/consultancy-bedrijf in Den Bosch. Hij wil zich verder ontwikkelen op het gebied van agile/scrum of projectmanagement. “Ik ben Breinstein onwijs dankbaar dat ze mij op dit spoor hebben gebracht.”
Als je naar het LinkedIn-profiel van Edwin kijkt valt meteen op dat hij een bezige bij is. Zo haalde hij zijn P Bedrijfskunde aan de NHL Hogeschool, waarna hij switchte naar de bachelor International Business and Management Studies aan de Hanzehogeschool Groningen. In 2016-2017 studeerde hij International Marketing aan de Mälardalens Universiteit in Zweden. Dat was niet zijn enige ervaring in het buitenland, want hij had eerder al drie maanden als vrijwilliger gewerkt bij Local Dreamers. Hier gaf hij onder meer les (Engels/IT/zwemmen) en was hij voetbalcoach voor kinderen in Quito (Ecuador). Daarnaast liep hij stage bij Dreamlines in Hamburg. Naast zijn opdracht bij Breinstein – waarover later meer – ging hij bovendien als freelance projectmanager aan de slag bij het bedrijf van zijn vader – GlasConstruct Faber Tilma in Leeuwarden.
Hoe ben je destijds bij Breinstein terecht gekomen?
“Na mijn studie ben ik een tijdje gaan reizen. Toen ik terugkwam ben ik mij breed gaan oriënteren. Een traineeship sprak mij wel aan, omdat ik mij graag nog verder wilde ontwikkelen, maar ik wist niet precies in welke richting. Via Indeed stuitte ik op het traineeship Informatie- & Verandermanagement van Breinstein. Ik was voor andere traineeships al een aantal keer afgewezen omdat ik geen universitaire master had afgerond, maar Breinstein meldde voor dit traineeship te selecteren op persoonlijkheid, mits je een bachelor op zak had. Ik besloot te solliciteren en werd al vrij snel gebeld dat ik op gesprek mocht komen. Het klikte en ik besloot ervoor te gaan.”
Hoe heb jij het traineeship ervaren?
“Bijzonder positief. Ik zie het als goede springplank voor het begin van mijn carrière. Het traineeship overbrugt het gat tussen studeren en het werkende leven gemakkelijker. Het feit dat je bij Breinstein twee jaar lang met je eigen klas een opleidings- en ontwikkelprogramma volgt, maakt het interessant. Je kunt sparren met je klasgenoten en steekt ook wat op van dingen waar zij mee te maken hebben in hun projecten. Bovendien vormden we een hechte groep. We planden regelmatig leuke uitjes en hebben echt een speciale band met elkaar opgebouwd. Een ander pluspunt is het brede opleidingsprogramma van het traineeship. Je volgt interessante modules, zoals bij VUCA Academy, en ontwikkelt ook je soft skills met een speciaal programma voor persoonlijke ontwikkeling. Gedurende de twee jaar van mijn traineeship werd het mij duidelijk waarmee ik verder wilde.”
En hoe wil jij de komende tijd verder ontwikkelen?
“Breinstein focust zich heel duidelijk op de eerste twee of drie jaar van je loopbaan. Dit maakt de stap ook gemakkelijk om na het traineeship op eigen voeten te gaan staan. Ik ga via ElastIQ-Connect, een interim/consultancy-bedrijf uit Den Bosch, werken voor diverse opdrachtgevers. Ik ben vooral op zoek naar opdrachten binnen de domeinen agile/scrum of projectmanagement. Interesse in agile, scrum en lean heb ik opgedaan tijdens het traineeship bij Breinstein. Ik was die termen al wel tegengekomen tijdens mijn studie, maar ik had er totaal geen gevoel bij. De lesdagen van Breinstein hielpen mij om hier meer feeling bij te krijgen, net als bij omgaan met weerstand. Ik leerde tijdens het traineeship dat mijn interesse meer ligt in het verandermanagement dan in het informatiemanagement. Wat mij drijft is faciliteren en organiseren en zorgen voor optimale team-performance. Ik wil mij in de aankomende tijd nog meer focussen op verdieping in onderwerpen als verandermanagement, lean, scrum en agile.”
Kun je wat meer vertellen over je opdracht bij de gemeente Groningen?
“Ik heb de afgelopen twee jaar diverse projecten gedaan en initiatieven genomen bij de gemeente Groningen. Officieel was mijn functie Functioneel Beheerder, maar gaandeweg ben ik mij steeds meer bezig gaan houden met verandermanagement en ben ik vooral zijdelings actief geweest in de IT. Als trainee kreeg ik de ruimte en verantwoordelijkheid om processen te optimaliseren en verbeteringen te initiëren. Het resultaat van mijn inspanningen was het meest zichtbaar in het professioneler en efficiënter inrichten van processen en het verbeteren van de team-performance. Ik heb agile werken geïnitieerd binnen de afdeling Informatie & Services (I&S) en heb de benodigde tooling hiervoor ingericht binnen ServiceNow. Daarnaast was ik onder meer scrummaster Stadsbeheer en voorzitter ‘’Knowledgebase’’ binnen I&S. Ik heb ook een teststructuur ingericht en regressietesten opgesteld en gecoördineerd en gebruikershandleidingen opgesteld en instructiesessies georganiseerd.”
Wat is de toegevoegde waarde van young professionals als jij voor organisaties?
“Dat je een onbeschreven blad bent en als een frisse wind door de organisatie kan gaan. Bovendien lukt het ons met ons enthousiasme voor verandering en digitalisering relatief makkelijk om de boel in gang te zetten. Ik heb de gemeente een spiegel voorgehouden als het gaat om de leeftijdsverhouding en ik heb hiervoor een werkgroep opgericht om verbeteringen voor dit wicked problem in kaart te brengen.”
Wat is voor jou de toegevoegde waarde geweest van het traineeship van Breinstein?
“Het traineeship is zowel praktisch als theoretisch. Sommige modellen kun je meteen toepassen in de praktijk bij je opdrachtgever. Naast de eerder genoemde springplank voor je carrière vanwege het opleidingsprogramma, je persoonlijke ontwikkeling met behulp van een coach en je uitgebreide netwerk, is het ook een mooie kans om jezelf beter te leren kennen en te ontdekken waar je hart sneller van gaat kloppen. Last but not least zou ik de interactie met klasgenoten willen noemen. Aangezien je twee jaar lang vrij intensief met elkaar omgaat, bouw je een vertrouwensband op. Hierdoor kan je gemakkelijk casuïstiek delen en hiervoor sparren. Ik denk dat ik dat nog het meeste ga missen, al denk ik dat het contact wel zal blijven. We zijn namelijk allemaal sociaal en initiatiefnemers.”
Hoe zie jij je toekomst?
“Voorlopig wil ik veel praktijkervaring opdien bij verschillende opdrachtgevers via ElastIQ-Connect. Liefst in het hoge Noorden, omdat ik daar woon. Maar als zich een unieke kans voordoet ben ik ook bereid om te verhuizen. Het buitenland blijft ook wel kriebelen, al kan ik die behoefte ook vervullen door te reizen. Ik moet zeggen dat het een behoorlijk grote overgang was toen ik na mijn buitenlandervaring bij een lokale gemeente kwam te werken, haha. Maar ik hou ook wel weer van dat contrast. Ooit wil ik misschien net als mijn vader voor mijzelf beginnen. Maar dat is muziek voor later.”