Natasja de Haan (34) is inmiddels een oudgediende bij Breinstein. Een interessante reeks van personeelsgerelateerde rollen en functies bracht haar waar ze nu al weer vijf jaar zit. Als field coach begeleidt ze young professionals van Breinstein in hun persoonlijke ontwikkeling. Haar advies aan jong talent? “Zorg dat je weet waar je energie van krijgt.”
De afgelopen jaren ontdekte Natasja gaandeweg waar ze zelf energie van krijgt en waar zij in haar werk gelukkig van wordt. Ze was onder meer intercedent, reïntegratiebegeleider en fieldmanager. Nu is ze als field coach gestationeerd in Alkmaar, met Noord-Holland, Friesland, Groningen en Drente onder haar verantwoordelijkheid. Daarnaast is ze binnen Breinstein kwaliteitsbewaker van de opleidingen voor young professionals. Ze kwam erachter dat ze gelukkig wordt van een goede werksfeer en fijne collega’s, waarmee ze naast hard werken, ook een lolletje kan hebben. Ook de inhoud is belangrijk. Want uiteindelijk blijven die collega’s niet voor jou, zegt ze altijd. “Als je de uitdaging mist op de inhoud, volstaat de rest niet.”
Wat moet een field coach goed kunnen?
“Goed kunnen luisteren is belangrijk”, zegt Natasja. “Verder helpt het als je empatisch vermogen hebt en mee kunt denken met de young professional. Ook nieuwsgierigheid en betrokkenheid maken iemand een goeie field coach. Als field coaches richten we ons op het persoonlijke ontwikkelstuk, niet zozeer op de vakinhoudelijke kant. Ik zie de groei die de young professionals in twee jaar doormaken. Ze zeggen zelf ook dat ze twee jaar geleden niet hadden verwacht dat ze hier nu zouden zijn. Dat geeft veel voldoening.”
Wat is het leukst aan je werk?
“Ik vind vooral de afwisseling in mijn werk heel fijn. Die persoonlijke ontwikkeling van dichtbij meemaken is geweldig. Je spreekt verschillende mensen in wisselende disciplines, bij steeds andere opdrachtgevers. Sinds kort ben ik ook verantwoordelijk voor de kwaliteit van de opleidingen. Als field coach bespreek ik met de young professionals wat ze van de opleiding vinden en daar krijg ik van hun kant feedback op. Ook van de opleiders krijg ik feedback over hoe het gaat. Die input gebruik ik, samen met de input van opdrachtgevers over wat er op de markt speelt en hoe dit aansluit op de inhoud van het programma, om de kwaliteit van de opleidingen te helpen verbeteren en doorontwikkelen. Dat is een mooie verbreding van mijn werk als field coach.”
Waarom ben je uiteindelijk bij Breinstein terrecht gekomen?
“Breinstein heeft een jonge geest, is innovatief en er is ruimte voor nieuwe ideëen. Alle kernwaarden van Breinstein passen goed bij mij, met ‘verbinding’ voorop. Dat past heel goed bij mijn rol als field coach in relatie tot de young professionals. Ik vind het leuk om de connectie met mensen te vinden, ook met de interne collega’s. Ook de kernwaarde ‘groeimindset’ springt eruit: denken in mogelijkheden en verbeteringen. Ik vraag mijzelf constant af wat we goed doen, maar zeker ook wat beter kan.”
Hoe ziet je werkweek eruit?
“De week begint met een kantoordag, voor de connectie en de overleggen met de collega’s. Ik spreek en overleg met de accountmanager en de recruiter in mijn team over welke young professionals zijn aangenomen en wie waar op gesprek gaat. Ik praat om met mijn interne collega’s en de andere field coaches. De rest van de week ben ik veel onderweg om de young professionals te coachen, waarbij hun persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Het gaat om jong talent dat een van onze vier traineeships (Informatiemanagement, Data Analytics, Cyber Security en sinds kort ook Duurzaamheid & Innovatie) doet en aan de slag is bij een van onze opdrachtgevers. Om en om doe ik die gesprekken via Teams en face-to-face. Soms breekt er een beetje paniek uit bij de opleiders en ga ik aan de slag om dat op te lossen.”
Wat is de toegevoegde waarde van young professionals voor opdrachtgevers?
“Ze hebben een scherpe, frisse blik en komen vol enthousiasme uit hun studie. Ze hebben een bepaald beeld en willen dat echt waarmaken. Ze brengen bij opdrachtgevers, vooral overheidsinstellingen, verjonging binnen. Hier is door de vergrijzing vaak echt behoefte aan. Ze kunnen mensen op sleeptouw nemen en laten zich door weerstand niet zo snel uit het veld slaan.”
Vinden ze die rol lastig?
“Soms wel. Dat is ook waarom coachen zo belangrijk is bij deze doelgroep. En recruitment screent de kandidaten ook op de competenties die daarvoor nodig zijn. Het is niet eenvoudig om een proactieve en assertieve houding aan te nemen in een werkveld dat je nog niet kent, met mensen om je heen die heel veel ervaring hebben. Daar worden ze soms wel een beetje door geïntimideerd.”
Hoe ziet jouw toekomst eruit?
“Ik zie bij Breinstein genoeg uitdagingen en kansen om me nog jaren te vermaken. Ik wil mij graag meer bezig gaan houden met brede HR-projecten. Vitaliteit is bijvoorbeeld een onderwerp waar ik graag meer aandacht aan geef, want dat is een belangrijk thema binnen Breinstein.”