‘Dat er ook aandacht is voor je persoonlijke ontwikkeling bij Breinstein gaf de doorslag’
Jelle Stormbroek (24) kwam tot nu toe altijd overal per ongeluk ergens terecht – of het nu gaat om studie of (bij)baan. “Tot nu toe pakt dat gelukkig steeds opvallend goed uit”, lacht hij. Dat is ook dit keer weer het geval, bij zijn traineeship Informatie- en Verandermanagement bij Breinstein. “Stilstand is achteruitgang zeggen wij thuis altijd. Ik ben dus blij dat ik mijzelf hier optimaal kan ontwikkelen.”
Jelle studeerde eerst een jaartje Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit, waarna hij overstapte naar Business, IT & Management aan de Hogeschool Rotterdam. “Ik kwam er namelijk al snel achter dat ik praktischer ben ingesteld dan ik dacht. Ik werd echt moedeloos van al die dikke boeken die ik op de universiteit moest doorspitten.” Omdat zijn vader werkzaam is in de IT – bij de Rabobank – attendeerde hij Jelle op de hbo-ICT-studie. “Eigenlijk had ik vroeger niets met IT, maar toen hij mij een linkje stuurde van deze opleiding ben ik mij erin gaan verdiepen en dacht ik: Ik meld mij aan en ik zie wel. Dat pakte gelukkig hartstikke goed uit.”
Vorig jaar studeerde hij af en besloot hij zich te oriënteren op een master. Maar omdat hij gemiddeld een 7,4 stond en voor de meeste pre-masters minimaal een 7,5 werd gevraagd en een master veel geld kost, besloot hij verder te kijken naar mogelijkheden. “Mijn vader wist dat ik graag verder wilde leren en attendeerde mij op de mogelijkheid van een traineeship. Ik ben online gaan zoeken en her en der gaan praten en uiteindelijk stuitte ik op Breinstein.”
Hoe verliep het contact met Breinstein?
“Heel erg prettig. Ik had ze benaderd met een vraag en toen reageerden ze met: mogen we je eens bellen? Toen dacht ik: een keertje bellen kan altijd. En toen was het wel een gezellig gesprek en toen vroegen ze of ik nog een keertje wilde bellen. Toen dacht ik: best. Dus opeens was ik in de sollicitatieprocedure geronseld.”
Waarom heb je ja gezegd tegen hun aanbod?
“Informatie- en verandermanagement ligt heel erg in het verlengde met wat ik al gedaan heb en wat ik leuk vind. En ik werd enthousiast van de combinatie werken en leren. Dat je meteen geld gaat verdienen is natuurlijk ook prettig, zeker omdat ik onlangs een huis heb gekocht in het centrum van Gouda samen met mijn vriendin. Wat ook meespeelde is dat ik de sfeer die bij Breinstein hangt heel erg prettig vind. Het zijn jonge, enthousiaste mensen die het allemaal goed geregeld hebben en dat gaf me wel veel vertrouwen. Maar dat er naast het vakinhoudelijke opleidingsprogramma ook ruim aandacht is voor je persoonlijke ontwikkeling gaf de doorslag.”
Wat voor soort opdrachten wilde je het liefst doen toen je aan je traineeship begon?
“Ik had al wat ervaring opgedaan bij commerciële bedrijven tijdens mijn studie en dat begin mij een beetje tegen te staan. Er is meer dan alleen de cijfertjes. Het liefst wilde ik aan de slag bij een goed doel of een overheidsorganisatie, zodat ik mij ook maatschappelijk nuttig kan maken.”
Waar is jouw eerste opdracht en hoe bevalt het?
“Ik mocht aan de slag bij het Rode Kruis in Den Haag. Dat bevalt mij echt heel erg goed. Er zitten hier veel Breinsteiners en ex-Breinsteiners. Het team waar ik del evan uitmaak – ik werk op de IT-afdeling en hou mij hoofdzakelijk bezig met facilitaire zaken – is jong. Ik denk dat de gemiddelde leeftijd 35 is ofzo. Het is een heel gezellig en hecht team en ik word goed begeleid. Ik word wel heel vrij gelaten en dat vind ik prettig. Laat mij maar lekker zelf dingen ontdekken. Als ik iets niet weet, vraag ik het wel. Je hoeft echt mijn handje niet vast te houden.”
Waar hou je je zoal mee bezig bij het Rode Kruis?
“Ik ben functioneel beheerder. Ik ben verantwoordelijk voor het archiefsysteem en een telecommunicatiesysteem dat Microlab heet. Ik zit ook bij vrijwilligersmanagement. Samen met Remco Helminck, een andere Breinsteiner, doen we het functioneel beheer voor het vrijwilligersadministratiesysteem. En sinds deze week ben ik me nu ook een beetje aan het inwerken bij een nieuw systeem bij het team betaalde inzet. Het is dus heel afwisselend. Ik breng de behoeftes in kaart van de gebruikers en zorg dat de systemen daar zo goed mogelijk op aansluiten. Ik werk dus veel met mensen om de processen in kaart te brengen en dat te vertalen naar de systemen. Ik vind het leuk als mensen met vragen naar mij komen over een systeem. Ik help ze graag verder op weg.”
Wat voor soort opdracht zou je hierna willen doen?
“Dat weet ik nog niet precies. Misschien wil ik wel blijven bij het Rode Kruis, want het is hier heel leuk. Maar dan zou ik wel graag een stapje hoger willen of meer de verandermanagementkant op. Want ik wil wel graag nieuwe dingen uitproberen. Aan de andere kant is een uitstapje maken naar een andere organisatie ook goed voor mijn ontwikkeling. Op zich zegt het wel wat dat er zo veel Breinsteiners blijven hangen bij het Rode Kruis. Ik heb mij ook aangesloten bij de Young Red Cross, een team dat vier keer in het jaar evenementen en activiteiten organiseert voor mensen met een jonge mindset binnen het Rode Kruis. Ik zit hier in ieder geval tot januari, daarna zien we wel verder.”
Wat denk jij dat de grootste toegevoegde waarde is van young professionals voor organisaties op het gebied van Informatie – en Verandermanagement?
“We hebben een frisse blik op alles. Mensen niet al jaren op een bepaalde manier of met een bepaald systeem werken die denken: dit werkt toch prima zo? En dan komt er zo’n jonge piepo en die even komt vertellen dat het ook anders kan. Ze staan bij het Rode Kruis heel erg open voor onze inbreng. Op dit moment zitten er vijf young professionals van Breinstein: vier van Informatiemanagement en één van Data Analytics.
Hoe zie jij de toekomst?
“Ik zou het leuk vinden om nog verder te gaan leren. Misschien dat als ik wat meer geld heb gespaard, ik toch nog een keertje een master kan gaan doen. En in het buitenland werken staat ook nog op mijn wensenlijstje. Dat heeft mij altijd getrokken, maar door corona kwam het er tijdens mijn studie niet van.”