Internet of Things – Say what?

Internet of Things, ook wel IoT genoemd. Een ontwikkeling die volgens experts veel kan bieden, maar waar ook enige risico’s aan hangen. Hieronder vertel ik meer over wat IoT is en wat de voordelen, maar ook de nadelen zijn. Is IoT wel zo goed als we denken?

Internet of Things

Het woord zegt het eigenlijk al. Internet of Things zijn apparaten en machines die door middel van internet met elkaar verbonden zijn. Op de website van Computerworld hebben ze een situatie beschreven dat lijkt op iets van ver in de toekomst, maar dit is realistischer dan we denken. Zij beschrijven het volgende:

“Je loopt naar je voordeur en zodra je in de buurt komt, gaat deze open omdat de sleuteltoken in je broekzak al herkend wordt. Het is buiten ijskoud, maar binnen staat de verwarming al aan en is het een prettige 21 graden omdat de thermostaat heeft ontdekt dat je binnen de 20 kilometerzone van je huis bent teruggekeerd. Zodra je de woning binnenstapt, springt de verlichting automatisch aan in de hal. Tijdens het diner kijk je nog even naar het fitnessbandje om je pols, dat aangeeft dat je vandaag genoeg calorieën hebt verbrand om te mogen genieten van een welverdiende borrel na een dag werken.”

Alles is mogelijk

Met IoT is dus van alles mogelijk. Van smart city tot smart home. Het is een tijdperk waarin alle gegevens van mensen en bedrijven worden opgeslagen in databanken om te integreren in het leven. Internet of Things zorgt er dus voor dat we direct een grote hoeveelheid data kunnen inzien. Bedrijven en organisaties kunnen door middel van data-analyse belangrijke gegevens uit deze data halen. Daarnaast verwacht men door middel van IoT ook verbetering in productieprocessen. Kortom, een goudmijn zou IoT kunnen zijn.

Het grootste gevaar van Internet of Things

Ondanks alle mogelijkheden binnen Internet of Things, zijn er ook een aantal zaken waarover nagedacht moet worden en waar men rekening mee dient te houden. De grootste uitdaging is, zoals je misschien al verwachtte; privacy. Alle data worden opgeslagen. Wil je dat wel? Wie beheert jouw gegevens en wat wordt ermee gedaan? Daarnaast is het mogelijk dat jouw gegevens niet veilig worden opgeslagen en dat het wordt gehackt. Dit wil iedereen voorkomen, maar daarin is naar mijn idee nog veel voor nodig. Bedrijven en organisaties zijn op dit moment bezig met het implementeren van IoT, terwijl de ‘kinderziektes’ nog niet bekend zijn. Hoe kun je dan zo veel data goed beschermen?

Zelfs KPN waarschuwt al voor de gevaren. Volgens Baloo, Chief Information Security Officer van KPN, hebben bedrijven en organisaties te weinig aandacht voor beveiligingsrisico’s, in dit geval gericht op IoT en 5G. Baloo geeft aan dat bedrijven en organisaties informatiebeveiliging nog te veel zien als een kostenpost. Er moet meer aandacht komen voor beveiliging, privacy en investeringen in beveiliging.

Ook de overheid is op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom IoT. Zo wil de Tweede Kamer dat er een onderzoek komt waarin onderzocht wordt hoe IoT-apparaten of machines beschermd kunnen worden tegen computercriminaliteit. Zij wil onderzoeken of fabrikanten hierin een rol kunnen spelen door hen te dwingen apparaten beter te beveiligen.

Waar op letten?

Als bedrijven en organisaties aan de slag willen gaan met IoT, dan kan hen dat veel brengen. Zij moeten echter wel goed na denken over de gevaren. Op de website van Webwereld staat een artikel over hoe je om moet gaan met IoT om het zinvol te maken. Uitgangspunt hierbij is dat het iets moet opleveren, niet omdat het technisch kan. Ze geven aan dat het goed is om je doelen en je doelstellingen voor ogen te hebben. Zodra dat bekend is, kun je bekijken wat IoT daarin kan betekenen. Daarnaast geven zij aan dat je zowel op de data als IoT-apparaten moet kunnen vertrouwen. Tot slot geven zij de tip om data goed te beschermen. Van bron tot bestemming. Dit laatste komt overeen met wat Baloo van KPN zegt, op data mag niet worden bezuinigd. Het is van essentieel belang om data en gegevens goed te beschermen!

Lisanne Retel, trainee Informatiemanagement bij Breinstein over Internet of Things

;