Je eerste baan gescoord! En nu?

eerste-baan

Het is je gelukt. Je bent de sollicitatieronde(s) doorgekomen en je bent aangenomen voor de functie. Gefeliciteerd! Maar nu begint het echte werk pas. Dit zijn 9 tips die je kunnen helpen om de eerste week van je eerste baan door te komen.

  • Introduceer jezelf. De eerste week van je eerste baan is zwaar. Je krijgt veel indrukken en vooral veel informatie. Je leert je nieuwe collega’s kennen, moet namen onthouden en een goede indruk maken. Introduceer jezelf daarom aan iedereen. Loop even langs en stel je voor. Maak dan meteen een afspraak voor 10 minuutjes, zodat je collega’s kunnen uitleggen wat hun functie is en waar ze mee bezig zijn.
  • Vind een buddy. Kijk of er iemand in het team is waar je van denkt dat het zal klikken. Iemand die de kantoorpolitiek kent en waar je vragen aan kunt stellen.
  • Erachter komen hoe de koffiemachine werkt kan erg handig zijn. Tegenwoordig zijn er echter zoveel verschillende koffiemachines dat het ingewikkeld wordt. Zorg dat je dit snel onder de knie krijgt. Daarnaast is het ook handig om te weten welke printer je moet gebruiken en hoe het kopieerapparaat werkt. En misschien nog wel het belangrijkst: zorg dat je de juiste internetverbinding gebruikt.
  • Social media. Voeg meteen je eerste baan toe aan je social media kanalen. Voeg ook meteen collega’s toe op LinkedIn of andere social media kanalen. Laat zien dat je interesse in ze toont. Let wel op dat sommige kanalen als persoonlijk gezien worden. Voel de wateren even aan voordat je dit zomaar doet.
  • Maak je sollicitatiegesprek waar. In je sollicitatiegesprek [link sollicitatietips] heb je jezelf moeten verkopen. Dit moet je nu gaan waarmaken. Laat zien dat je even daadkrachtig bent als je tijdens het sollicitatiegesprek aangaf.
  • Leer de gewoontes kennen. Elk kantoor heeft zo zijn gewoontes. Zo kan de lunch soms een heel ritueel zijn. Let goed op wat je collega’s doen en kom erachter wat de onuitgesproken regels zijn. Hoe laat begint iedereen? Hoe wordt er gedocumenteerd en is er bijvoorbeeld een vrijdagmiddag borrel?
  • Stel vragen. Vragen stellen is het beste wat je kunt doen. De eerste weken wordt dit van je verwacht, maak hier gebruik van. Weet wel dat je altijd vragen kunt stellen. Soms loop je pas later tegen dingen aan. Leg dit uit en niemand zal het gek vinden.
  • Leer je collega’s kennen. Je komt in een team of op een afdeling te werken waar je collega’s al een langere tijd samenwerken. Zij hebben zo hun groepjes gevormd en hebben elkaar al goed leren kennen. Je komt hier nieuw om de hoek kijken en moet alle ‘eerste’ vragen nog stellen. Waar woon je? Ben je getrouwd, heb je kinderen? Gebruik de lunchtijd hiervoor of nodig iemand uit voor een koffiegesprek. Het is belangrijk dat jij je op je gemak voelt tijdens het werk. Hier moet je soms even aan werken en dan krijg je het gewenste resultaat.
  • Tijdens het werk wordt onderling vaak vakjargon gebruikt. Het is je eerste baan en misschien ken je nog niet alle termen. Probeer deze zo snel mogelijk aan te leren. Zo kun je laten zien dat je weet waar je het over hebt en je op hetzelfde niveau bevindt als je collega’s.

Lastige situaties tijdens je eerste baan

De eerste week gaat snel voorbij, maar na enige tijd kun je ook tegen andere dingen aan lopen. Hieronder hebben we dus nog wat handig advies wat je mogelijk kunt gebruiken.

Team

Hierboven schreven we al dat het belangrijk is om connecties te maken binnen het team of de afdeling van je eerste baan. Het kan echter voorkomen dat het niet klikt. Het kan soms enkele tijd duren voordat je echt bij het team ‘hoort’. Probeer te achterhalen waarom het niet klikt en beslis of dit iets is waarin jij je wilt aanpassen of niet. Kom je er niet achter en wil je toch graag betrokken worden, ga dan eens langs bij de human resource afdeling. Zij kunnen je verder helpen.

Nee zeggen

Wanneer je ergens een tijdje werkt kan het voorkomen dat je (te)veel taken krijgt en dat je niet alles meer op tijd af krijgt. Of dat je de gewenste kwaliteit niet behaalt. Toch moeten de taken uitgevoerd worden.

Het is lastig om hiermee om te gaan. Vaak is degene die jou de taken geeft ook al druk en kun je bijna niet zeggen dat je het teveel wordt. Het is dan toch belangrijk om te laten weten wat je al op je bord hebt liggen. Wanneer je een nieuwe taak krijgt, geef dan even aan waar je al mee bezig bent. En vraag wat de meeste prioriteit heeft. Zo weet jouw opdrachtgever dat je ook met andere taken bezig bent en is het aan hun om te beslissen welke taken voor gaan op de ander.

Sector

Wanneer je werkt in een sector waar vooral mensen van het ander geslacht werken, kan het lastig zijn om gehoord te worden. Wees zelfverzekerd en zoek de beste strategie. Zo kun je ervoor kiezen om het niet aan te geven en in je daden te laten zien wat jij toevoegt aan het team. Je kunt ook een open gesprek aangaan en heel duidelijk aangeven wat de situatie is en hoe jullie het best kunnen samenwerken.

Verantwoordelijkheid

Sommige mensen vinden verantwoordelijkheid heel lastig. Bedenk heel goed dat je bent aangenomen voor deze functie. Dat betekent dat men gelooft dat je deze functie en de bijbehorende verantwoordelijkheid aan kunt. Geloof er dan zelf ook in. Wanneer je beslissingen moet maken, bedenk dan goed wat de realistische consequenties zijn. Je komt erachter dat de wereld niet vergaat, wanneer jij een keuze maakt.

Anderen willen juist graag meer verantwoordelijkheid. Het kan voorkomen dat je je taken goed uitvoert en klaar bent voor meer verantwoordelijkheid. Een baas merkt dit echter niet altijd en dus moet jij het ter sprake brengen. Plan een gesprek in en geef aan hoe jij de afgelopen tijd hebt ervaren. Geef ook aan dat je graag feedback ontvangt. Is dit allemaal positieve feedback, geef dan aan dat je graag wat extra taken op je neemt.

Heb je nog geen eerste baan en zoek je nog een gave uitdaging? Bekijk onze vacatures!

;