In een vorige blog “Help je medewerkers met informatiebeveiliging: 5 tips”, heb ik vijf tips beschreven. Een van de tips is Wees alert als het gaat om het gebruik van mobiele apparaten. Dit sluit goed aan op het onderwerp Mobile Device Management (MDM). Daarom schrijf ik nu een blog over dit onderwerp.
Wat is MDM?
Mobile Device Management (MDM) is het op afstand beheren van (alle) mobiele apparaten (onder andere mobiele telefoons en tablets) die binnen een organisatie aanwezig zijn. Een MDM zorgt ervoor dat alle apparaten beheerd kunnen worden op bijvoorbeeld de software updates, instellingen, gebruikersrechten en het beveiligingsbeleid.
Waarom is MDM nodig?
25 mei 2018 is het zover, dan wordt de nieuwe Europese wet voor databescherming geïntroduceerd. Deze wet geldt voor alle Europese organisaties die werken met gevoelige data. Ook zorgt deze nieuwe wet ervoor dat het ontzettend belangrijk wordt om data goed te beveiligen. In de eerste plaats om privacygevoelige data te beschermen, maar ook omdat de boetes enorm hoog kunnen zijn.
Maar wat heeft dat dan te maken met MDM? Nou, veel organisaties zijn bezig met het introduceren of maken gebruik van tijd- en plaats onafhankelijk werken. We willen mobieler en flexibeler werken. Termen als BYOD, CYOD en Het nieuwe werken zijn intussen algemeen bekend. Tijd- en plaats onafhankelijk werken heeft veel voordelen, maar het brengt ook risico’s met zich mee. De voornaamste risico’s hebben te maken met beveiliging van de mobiele apparaten.
Vaak richten organisaties hun beleid rondom beveiliging alleen op pc’s. Maar het beveiligen van mobile devices is net zo belangrijk. Een mobile device manager kan de organisatie helpen om data te beheersen, te beveiligen en zo hoge boetes te voorkomen.
Zoek de optimale Mobile Device Management voor de organisatie
Hierboven heb ik de noodzaak van het gebruik van MDM geprobeerd in kaart te brengen. Als je op zoek gaat naar een MDM is het goed om in ieder geval stil te staan bij de volgende vragen:
- Wie is er verantwoordelijk voor MDM binnen de organisatie?
- Hoe gaan we om met privé apparaten?
- Kan de MDM zich goed aanpassen aan de ontwikkelingssnelheid van mobile devices?
- Hoe wil je omgaan met het gegevensbeheer van vertrouwelijke gegevens als een device kwijtraakt of gestolen wordt?
- Hoe wil je het beheer regelen van devices? Denk hierbij aan gebruikersrechten voor applicaties en data.
Hoe ga je om met persoonlijke en bedrijfsapplicaties? - Wat zijn de toekomstige ontwikkelingen?
Denk bijvoorbeeld aan de verschillende besturingssystemen die er nu zijn. - Welke impact heeft de MDM op onze medewerkers?
- Hoe zorgen we voor acceptatie onder de medewerkers?
Tijd om op zoek te gaan naar de voor jouw organisatie perfecte Mobile Device Management!