We kennen het allemaal: na een lange dag werken, lekker onderuit hangen op de bank, met je telefoon in de hand. Maar is dit wel écht zo lekker voor jou en voor je gezondheid? Zijn we in onze vrije tijd nog wel echt vrij? Vrij van de continue honger naar informatie? Misschien hebben we wel last van ‘infobesitas’.
Zonder dat je het doorhebt, krijg je dagelijks enorm veel informatie binnen. Je staat op, checkt direct je mail, beantwoordt alle appjes en checkt snel Nu.nl . Voordat je vertrekt, kijk je gauw wat er is gebeurd op Twitter en Facebook. Onderweg naar je werk luister je naar het nieuws, onthoud je de tekst van dat nieuwe liedje en bel je ook nog even handsfree met je collega om te overleggen over de presentatie die je hebt voorbereid. Waar je ook bent, zelfs als de dag nog niet eens écht is begonnen, je bent bezig met het opnemen van informatie.
We love the info
We willen alles weten, zijn nieuwsgierig en zijn bang om dingen te missen. Is dit wel gezond?
Er lijkt een dwangmatige behoefte te zijn aan het consumeren van informatie. Zelfs na een vermoeiende werkdag, wanneer je hoort te rusten, put je je brein uit met de overvloed aan nieuwtjes, foto’s, filmpjes, e-mails, enzovoorts. We struinen het internet af naar meer en meer info. Heeft het nut? Eigenlijk niet. Een groot deel van de informatie die je binnenkrijgt, neem je niet op en onthoud je niet. Je hersens hebben als het ware een overdosis en kunnen niet meer opslaan.
Is teveel informatie dan ook echt schadelijk?
Hierover zijn de meningen verdeeld. Wel is bewezen dat een overvol brein voor een aantal symptomen kan zorgen. Je kunt op dat moment minder snel denken en schakelen. Ook blijkt uit onderzoek dat je creativiteit er hard op achteruit gaat. Daarnaast, niet onbelangrijk, laat je vermogen om te focussen te wensen over. Het is nogal moeilijk om uit te rusten, een boek te lezen of een film te kijken, wanneer je steeds gestoord wordt. Je ontvangt bijvoorbeeld een berichtje op je telefoon, dit lees je meteen. Je opent gauw Facebook en ziet een leuke foto van je vrienden. Like! Oh ja, je vriendin heeft een goed artikel geschreven, dat kun je ook nog wel lezen. Je kunt die mail naar je collega snel nog even beantwoorden. Opeens ben je een uur verder! Maar je was toch een boek aan het lezen?
Gewoonte
Het lijkt een gewoonte te zijn geworden om afgeleid te worden van belangrijke zaken door een onderbreking. Is het niet je telefoon die een notificatie geeft, dan haalt de tablet wel een e-mail binnen, er zijn ontzettend veel manieren om de aandacht te onderbreken. Wetenschappers tonen aan dat we nogal gauw de neiging hebben om onze telefoon erbij te pakken. Uit een onderzoek van Apple bleek zelfs dat we onze telefoon gemiddeld meer dan 80 keer ontgrendelen per dag! Dat staat dan nog los van de meldingen die je op je scherm leest, zonder je toestel te ontgrendelen. Waarom doe we dit zo vaak? Ook dit lijkt een gewoonte te zijn, die we onszelf langzaam aan hebben aangeleerd.
Krijg wat rust terug
Het is ontzettend belangrijk dat je je brein zo nu en dan eens wat rust gunt en het ontlast van de zware taak die het heeft om alle informatie op te slaan. Herken jij jezelf iets meer in het bovenstaande dan je eigenlijk wil? Dan heb ik een aantal tips voor je, om je op weg te helpen om een klein beetje meer rust te creëren in deze ware ‘infomania’.
- De vliegtuigstand of ‘niet storen’ stand is een echte uitkomst voor een goede nachtrust. Gebruik deze dan ook vooral wanneer je gaat slapen. Zo word je niet gestoord en afgeleid van binnenkomende telefoontjes, appjes, e-mails en andere notificaties.
- Neem eens een pauze. De grote hoeveelheid aan informatie die je dagelijks moet verwerken, vraagt veel van je. Wees je ervan bewust dat het echt nodig is om op je werk na elke twee tot drie uur een pauze te nemen. Als je dit doet, kom dan ook eens achter dat bureau vandaan en ga eens naar buiten. Wanneer je dit een paar keer per dag een kwartiertje doet, kunnen je hersens de dag beter aan.
- Wees kritisch. Niet alle informatie die je krijgt te verwerken is per se interessant voor jou. Bedenk voor jezelf of het echt nodig is om dat ene artikel te lezen. Ben je op zoek naar de informatie die het geeft? Zo niet, laat het dan links liggen.
- Beperk je bronnen van informatie. Misschien is het toch niet nodig om je ingeschreven te hebben voor die nieuwsbrieven van talloze websites. Schrijf je gerust uit voor de nieuwsbrieven waar je niets mee doet en toch e-mails van krijgt. Je zult je verbazen over hoe veel e-mails dit eigenlijk zijn! Maak je gebruik van Twitter? Ga dan eens na of je echt iets hebt aan alle personen die je volgt. Ditzelfde geldt ook voor de pagina’s die je hebt ‘geliked’ op Facebook. Wees niet bang om hierin te schrappen.
- Ben je een dagje vrij? Niet zo angstig! Die werktelefoon kan gewoon uit.
Kennis geeft macht, dat is een feit! Een overvol brein functioneert echter wel minder goed. Food for thought!