Een traineeship bij de gemeente? Sommige mensen weten het zeker: ja, ik werk graag voor de gemeente en dit is mijn plek. Andere young professionals twijfelen, want er kleven nogal wat vooroordelen aan werken bij de gemeente. In dit artikel geven we je vijf tips om erachter te komen of een traineeship bij de gemeente bij jou past.
Wat is een traineeship?
Er zijn verschillende definities van traineeships. Sommige mensen noemen het een stage, anderen werken en leren.
Wij houden graag deze definitie aan: een traineeship is een startersfunctie waarbij je binnen een organisatie wordt opgeleid om zo specialist te worden in een bepaald vakgebied. Tijdens het traineeship ontvang je een salaris, terwijl je ook nog studeert.
Vragen om jezelf te stellen voordat je verder leest
Voordat je beslist of werken voor de gemeente iets voor jou is, moet je de praktische zaken kennen. Want kom je wel in aanmerking om bij de gemeente aan de slag te gaan? Wat verdien je bij een traineeship bij de gemeente, en hoelang duurt een traineeship eigenlijk? Hieronder geven we je antwoord op deze vragen.
1. Vanaf welk niveau kun je bij een gemeente aan de slag?
Je kunt bij de gemeente aan de slag als trainee op mbo-, hbo- of wo-niveau, afhankelijk van het traineeship dat je wilt volgen. Er is dus voor elk wat wils!
2. Wat verdien je met een traineeship bij de gemeente?
Het salaris voor een traineeship voor de gemeente ligt rond de € 2750 bruto per maand. Naast je salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Met dit budget kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Een fijne keus waarbij je zelf selecteert wat je interessant vindt.
Hoewel een salaris belangrijk is, is het belangrijker om te kijken naar de inhoud van het traineeship en de mate waarop deze bij jouw persoonlijke wensen aansluit.
3. Hoelang duurt een traineeship bij de gemeente?
Een traineeship bij de gemeente duurt twee jaar en is vaak fulltime.
Tip 1: Ben jij meer taak- of mensgericht?
Bij de gemeente staat de burger centraal. Al je werkzaamheden zijn erop gericht om Nederland vooruit te helpen. In duurzaamheid, op economisch vlak, sociaal gebied en meer. Als je werkt bij de gemeente, is maatschappelijke betrokkenheid dan ook een belangrijk uitgangspunt. Werk je graag met mensen (zowel burgers als collega’s) en ben je maatschappelijk betrokken? Dan is een traineeship bij de gemeente een goede keus.
Ben je eerder taakgericht en kijk je naar het commercieel belang van een organisatie? Dan zit je bij de gemeente waarschijnlijk niet op de juiste plek en is een commerciële instelling een betere keuze.
Meer over het verschil tussen werken voor een overheidsinstelling en werken voor een commerciële organisatie, lees je in ons blog: 5 x waarom werken voor de overheid een goed idee is.
Tip 2: Definieer welke rol jou binnen de gemeente interessant lijkt
Je bent een young professional en staat aan het begin van je carrière, je bent nèt afgestudeerd, of je hebt er al een korte loopbaan opzitten. Waar kom je vandaan? Wat is je uitgangspunt? Afhankelijk van je achtergrond, kun je uit verschillende traineeships kiezen, want voor sommige traineeships is een vooropleiding vereist.
De diversiteit aan functies en thema’s binnen de gemeente is groot. Je gaat misschien aan de slag als beleidsmaker of projectleider, (organisatie)adviseur of procesbegeleider. De focus ligt vaak op actuele verandertrajecten.
In sommige functies sta je op de voorgrond, ben je degene die communiceert en veranderingen doorvoert. Hier zijn sociale vaardigheden belangrijk, en daarnaast moet je er natuurlijk ook gewoon van houden om op de voorgrond te functioneren!
Bij andere traineeships werk je vooral op de achtergrond aan veranderingen, denk aan bepaalde traineeships binnen de IT zoals Data-analist en Informatiemanager.
Bekijk de verschillende traineeships bij de gemeente, en ontdek waar jouw hart ligt.
Tip 3: Benader een trainee van de gemeente waar jij wil werken
Het beste is om direct met een ervaringsexpert te praten. Vind via LinkedIn een trainee van de gemeente waar je wilt werken. Introduceer jezelf en vraag maar raak! De kans is groot dat de trainee je graag verder helpt.
Stel vragen die voor jou belangrijk zijn, zoals:
- Hoe is de sfeer op de werkvloer?
- Heb je veel verantwoordelijkheid als trainee?
- Wat vind je het leukste aan werken bij de gemeente?
- Wat kan er beter in het traineeship?
- Hoe zijn je collega’s? Ben je de enige trainee of zijn er meer?
Tip 4: Schrijf een conceptmotivatiebrief
Ben je er klaar voor? Heb je een functie gevonden die je ziet zitten? Schrijf een conceptmotivatiebrief voor de functie die je graag zou vervullen.
Tijdens het schrijven van de brief kom je er namelijk precies achter wat je eigenlijk nog wilt weten, wat nog niet duidelijk is en wat je verwachtingen zijn.
Dit helpt je in een later stadium met het stellen van de juiste vragen. En wie weet kun je delen van je conceptmotivatiebrief wel gebruiken voor je echte motivatiebrief.
Tip 5: Praat met een traineeship-coach van Breinstein
Ben je overtuigd dat je bij de gemeente aan de slag wilt gaan? Dan zoek je een geschikte partner om je traineeship te beginnen. Je kunt direct bij de gemeente aan de slag via hun speciale programma’s voor trainees. Vrijwel elke gemeente biedt zo’n programma aan.
Een andere mogelijkheid is werken via een externe partner zoals Breinstein.
Het voordeel van werken met een externe partner is dat je verder kunt kijken dan alleen traineeships bij de gemeente. Want vind je toch niet de geschikte functie bij de gemeente, dan heeft Breinstein ook nog andere connecties bij commerciële instellingen of non-profitorganisaties.
De voordelen van kiezen voor een traineeship via Breinstein:
- Je hebt toegang tot een breed netwerk bij de gemeente.
- Breinstein heeft ook connecties en traineeships bij commerciële instellingen.
- Je wordt goed begeleid en krijgt een opleiding van experts uit het vak.
- Je bouwt een groot netwerk op, waar je je hele carrière iets aan hebt.
Conclusie
Wil je meer weten over waarom werken voor de gemeente leuk is? Lees ons blog over 5 x waarom werken voor de overheid een goed idee is.
Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag, en wie weet zien we je binnenkort wel tijdens een kennismakingsgesprek!