Ook in 2023 is de rol van informatiemanager weer verrassend en afwisselend. Dankzij de steeds veranderende uitdagingen hebben bedrijven behoefte aan een duidelijke, veilige en soepele informatiestructuur. Als informatiemanager kun jij je werkgever begeleiden in het informatielandschap van 2023. Heb jij wat je nodig hebt voor deze rol? Je ontdekt het in dit artikel.
Wat is informatiemanagement?
Een informatiemanager is een persoon die het werk van informatiemanagement uitvoert.
Vroeger werden computers vooral gebruikt voor berekeningen. Informatie werd op papier opgeslagen en vervolgens verwerkt door archivarissen. Nu computers onmisbaar zijn in elk bedrijf is de lijn tussen Automatisering en Business verdwenen.
Informatie wordt sneller aangemaakt en uitgewisseld, en informatiemanagement is de tak die helpt om de laatste ontwikkelingen bij te houden en ICT-systemen af te stemmen op de processen en archivering.
Simpel gezegd, is informatiemanagement wat ICT en Business met elkaar verbindt en op elkaar afstemt. Het is de brug tussen de twee afdelingen. Informatiemanagement doet dit voor verschillende processen, informatie en informatiesystemen, binnen verschillende afdelingen van een organisatie.
Wat is de rol van een informatiemanager?
Als informatiemanager vertaal je binnen een organisatie de informatiebehoeften vanuit verschillende werk- en bedrijfsprocessen. Dit betreft meestal bedrijven in informatievoorziening. Jouw rol is die van aanjager, sparringpartner, regisseur, onderzoeker, verbinder en adviseur.
Je zorgt ervoor dat de informatiestroom binnen een bedrijf optimaal verloopt. De informatiemanager is verantwoordelijk voor het verwerken van zowel de interne, als de externe informatiestroom. Bij interne informatie kun je denken aan financiële cijfers, interne rapporten, of een jaarbeleid. Externe informatie is de communicatie naar de klanten, het uitbrengen van offertes, en meer.
Het resultaat is dat het organiseren van de informatiestroom bijdraagt aan het bedrijfsresultaat.
Wat doet een informatiemanager?
Als informatiemanager buig jij je over de vraag hoe je de informatie binnen een bedrijf het beste beheert. Je stelt vragen als:
- Hoe kunnen we informatie zo nuttig mogelijk gebruiken?
- Welke kanalen zijn belangrijk voor het bedrijf en hoe organiseren we de informatiestroom hiervan?
- Welk gevolg hebben veranderingen en hoe minimaliseren we de effecten van een bepaalde overgang?
- Welke informatie gaan we digitaliseren? En hoe?
- Welke informatie heeft het management nodig bij besluitvorming?
- Welke informatie is voor extern gebruik, en welke informatie blijft intern?
- Wat heeft de klant nodig en hoe kunnen we dit zo goed mogelijk verstrekken?
Waarom is informatiemanagement belangrijk?
Informatie, of beter nog, de juiste informatie vinden en gebruiken, is de sleutel voor een succesvolle organisatie. Het goed beheren van de informatiestromen zorgt voor efficiëntie, vernieuwing, inzichten, tevreden werknemers en klanten, en meer winst.
Tegelijkertijd zorgen fouten in data en klantinformatie voor een slechte reputatie van een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een datalek, of het niet voldoen aan de regelgevingen.
Informatiemanagement is daarom belangrijk voor een gezonde en winstgevende organisatie.
Wat zijn de werkzaamheden van een informatiemanager?
De werkzaamheden van een informatiemanager zijn behoorlijk uitgebreid en verschillen per organisatie of project. Globaal gezien omvatten de werkzaamheden van een informatiemanager de volgende taken:
- Je bewaakt het kwaliteitsaspect van een organisatie zoals de architectuur, informatiebeveiligingen, privacy en meer.
- Je richt het data- en informatielandschap in en bent verantwoordelijk voor het afstemmen ervan.
- Je toetst de kwaliteit van de geleverde informatieoplossingen.
- Je vertaalt wensen (nieuwe businessvereisten, veranderingen in wet- en regelgeving, implementatie van nieuwe systemen) naar praktische informatieoplossingen.
Hoe ziet het functieprofiel van een informatiemanager eruit?
De taken
Het takenpakket van een informatiemanager is uitgebreid. Over het algemeen organiseer, verbeter, implementeer, test, en bewaak je de informatiearchitectuur van een organisatie.
Verantwoordelijkheden en bevoegdheden
- Je bewaakt kwaliteitsaspecten zoals de architectuur, informatiebeveiliging, privacy van de organisatie
- Je richt het data- en informatielandschap in van de organisatie en bent verantwoordelijk voor het afstemmen ervan.
- Je toetst kwaliteit van de geleverde informatieoplossingen.
- Je vertaalt wensen (vanuit de business, veranderingen in wet- en regelgeving, implementatie van nieuwe systemen) naar praktische informatieoplossingen.
De plaats van de functie binnen de organisatie
Als informatiemanager rapporteer je aan de business unit manager. Er zijn ook informatiemanagers die hoofd zijn van bijvoorbeeld de afdeling Documentatie of de afdeling Research & Information.
Het dienstverband
Een informatiemanager kan zowel in vast dienstverband, als projectmatig ingehuurd worden.
De arbeidsvoorwaarden
De arbeidsvoorwaarden van de informatiemanager verschillen per bedrijf.
De vereiste opleiding
HBO- of universitaire opleidingen in de ICT, Business IT en Management, Bedrijfskunde.
Minimale werkervaring
De minimale werkervaring is afhankelijk van de precieze rol.
De benodigde competenties
- Analytisch denkvermogen
- Adviseren
- Initiatief ontplooien
- Overtuigen
- Plannen en organiseren
- Toekomstvisie
- Goed kunnen luisteren
- Informatieanalyse
- Draagvlak creëren
Persoonskenmerken
- Bruggenbouwer
- Bevlogen
- Behulpzaam
- Loyaal
- Professioneel
- Pragmatisch
- Oplossingsgericht
- Resultaatgericht
- Communicatief
- Beïnvloedend
- Diplomatiek
Salarisschaal
€ 2200 – € 4950 bruto
Welke skills heb je nodig als informatiemanager?
Er is weinig zo veranderlijk als het functieprofiel van een informatiemanager. De rol is afhankelijk van nieuwe technieken en de daarbij behorende problemen.
Een informatiemanager heeft:
1. Verstand van automatisering
Niet alle informatiemanagement-projecten hebben te maken met automatisering. Toch is dit over het algemeen wel het geval. Je moet weten wat mogelijk is, en kennis hebben van technische termen.
2. Kennis van alle onderdelen van bedrijfsvoering
Je begrijpt de belangrijkste bedrijfsprocessen en kent de behoeftes van het financieel management, maar ook van andere afdelingen. Je hebt kennis van commercieel-economische zaken, maar ook van arbeids- en organisatiepsychologie, en cognitieve ergonomie.
3. Sterke sociale vaardigheden
Samenwerken is het sleutelwoord voor het goed uitvoeren van je rol. Soms ben je namelijk consultant én projectmanager in één. Je moet verschillende partijen meekrijgen in de verandering. Belangrijke sociale skills zijn overtuigingskracht en conflicthantering.
4. Een groot analytisch vermogen
Soms kom je bij bedrijven terecht waar de informatieopslag niet goed is georganiseerd – zacht uitgedrukt. Een sterk analytisch vermogen om een situatie goed in te schatten is dan belangrijk.
5. Creatief en realistisch probleemoplossend vermogen
Met creativiteit vind je de juiste oplossingen, maar deze moeten wel toepasbaar zijn. Ze moeten realistisch zijn als het aankomt op budget en mankracht. Een goede oplossing is niet altijd een automatisatiseringsoplossing. En soms is een oplossing zo simpel dat er geen verdere begeleiding voor nodig is.
Wat zijn de taken van een informatiemanager?
Als informatiemanager heb je 4 hoofdtaken, die weer onder te verdelen zijn in subtaken.
1. Luisteren, filteren, organiseren: het informatiebeleid maken
Jij bent het luisterend oor binnen de organisatie. Je organiseert meetings, praat met business unit managers en andere mensen op de werkvloer. Je vraagt naar de wensen en problemen, en filtert deze in hoofd- en bijzaken.
Op basis van de informatie kom je tot een ontwerp voor een nieuwe informatiearchitectuur.
2. Goedkeuring krijgen en overtuigen
Zodra je een nieuwe informatiearchitectuur hebt ontwikkeld, en deze hebt gekoppeld aan een informatiesysteem, ‘verkoop’ je je project aan de betrokken afdelingen. Meestal is dit de ICT-afdeling en het financieel management.
3. Het project implementeren
In de implementatiefase ben je als projectleider betrokken. Jij bent het centrale aanspreekpunt die ervoor zorgt dat het systeem aan alle vereisten voldoet en de testfase soepel doorloopt.
4. Het beheren van de oplossingen
Als het project of systeem eenmaal live is, is het bijhouden van het systeem jouw taak. Denk aan kleine aanpassingen waarvoor geen programmeervaardigheden vereist zijn.
Hoe word je informatiemanager?
Informatiemanagers hebben vaak van nature de volgende eigenschappen en sterke punten:
- logisch denken
- adviseren
- analytisch denken
- luisteren, netwerken
- plannen en organiseren
- strategisch handelen
- bestuurs- en organisatiesensitiviteit
- informatieanalyse
- draagvlak creëren
- tactisch handelen en het hebben van een toekomstvisie
Met deze eigenschappen kun je je met een passende HBO- of universitaire opleiding verder specialiseren in het vakgebied.
Welke opleiding moet je volgen om informatiemanager te worden?
Informatiemanagement is een relatief nieuw beroep. Toch bestaan er inmiddels een aantal opleidingen tot informatiemanager. Denk aan opleidingen als:
HBO-ICT, Business IT & Management, Technische Bedrijfskunde, International Business and Management Studies, Bachelor ICT-business solutions, een Master Informatiekunde of het EMIM-opleidingsprogramma.
Veel informatiemanagers die al in het veld werken, hebben een opleiding gevolgd die te maken heeft met ICT, Bedrijfsinformatica of Bedrijfskunde op HBO- of universitair niveau.
Deze opleidingen worden vaak aangevuld met cursussen en trainingen die zich richten op het ontwikkelen van soft skills. Bijvoorbeeld adviesvaardigheden en beïnvloedingstechnieken.
Welke traineeships zijn er voor informatiemanagers?
Er zijn verschillende traineeships voor informatiemanagers. En dat is fijn, want een van de belangrijkste vereisten voor de rol van een informatiemanager is praktijkervaring. Het traineeship informatiemanagement van Breinstein combineert daarom 2 jaar lang een vast contract met trainingen.
Het opleidingstraject van Breinstein bestaat uit 4 onderdelen:
1. Informatiemanagement & Design Thinking
Hierin leg je de basis voor Informatiemanagement. Je leert over de laatste trends en ontwikkelingen in het snel veranderende vakgebied. Je leert hoe je complexe vraagstukken op een creatieve manier aanpakt met behulp van Design Thinking.
2. Opleiding Radboud Universiteit
Je volgt een speciaal voor Breinstein ontwikkeld programma aan de Radboud Universiteit op het gebied van Sociaal Organisatorische Bedrijfskunde. De 7 modules bestaan uit colleges en oefeningen, gegeven door ervaren docenten. Na afloop ontvang je een erkend certificaat op postmaster niveau.
3. Persoonlijk ontwikkelprogramma
Met ons persoonlijk ontwikkelprogramma geef je je soft skills een boost. Je ontwikkelt je leiderschapsstijl, verbetert je communicatieve vaardigheden en leert omgaan met weerstand.
4. Lean, Agile, Scrum, ITIL en BISL
Tijdens dit onderdeel leer je over relevante projectmanagement-methodieken die ervoor zorgen dat jij je werk beter, slimmer en sneller uitvoert.
Hoeveel verdient een informatiemanager?
In een ondersteunende functie begint het salaris van een informatiemanager met € 2200 bruto. In een hogere functie kan dit salaris oplopen tot ongeveer € 4980 bruto. Arbeidsvoorwaarden zijn altijd afhankelijk van de werkgever en het precieze takenpakket.
Binnen welke sectoren kun je als informatiemanager werken?
Een informatiemanager is in te zetten bij verschillende soorten organisaties. Denk aan sectoren als:
- Overheid
- Zorg
- IT
- Business
Heb je nog vragen of opmerkingen of het werk van een informatiemanager? Laat het ons vooral weten, we helpen je graag!