‘Enthousiast, onbevangen en onbedorven’ – Evert Janssen (manager Informatisering & Automatisering bij Pameijer)
Evert Janssen is manager Informatisering & Automatisering bij Pameijer, dat kwetsbare mensen met psychosociale of psychiatrische problemen of een (licht) verstandelijke beperking ondersteunt. Hij werkte de afgelopen jaren met verschillende Breinstein young professionals. “De werkende wereld is lang niet zo mooi als jonge idealisten vaak denken. Het is mooi om te zien hoe snel jullie young professionals dat beseffen en hoe snel ze schakelen. Ik ben dol op hun onbevangenheid, enthousiasme en onbedorvenheid.”
Kan je wat meer vertellen over Pameijer en jouw rol bij deze organisatie?
“Ik ben hier zo’n zeven jaar geleden komen werken. Eerst als informatieadviseur, maar al snel werd ik manager Informatisering & Automatisering. Wij zijn de ICT-club van Pameijer, dat zich richt op iedereen voor wie meedoen in de samenleving lastig is. Wij ondersteunen mensen bij wonen, werken en opgroeien in de regio Rotterdam-Rijnmond en omstreken. In totaal werken er zo’n 2800 mensen, waarvan 35 op mijn afdeling. Wij beheren alle ICT voor de organisatie, van de apparatuur tot het netwerk tot alle applicaties die we gebruiken.”
Hoe is jouw ervaring met Breinstein? Wat voor organisatie is het?
“Het contact verloopt tot nu toe prima. Ze zijn heel open en denken goed mee met wat je nodig hebt. Ik heb een keer een minder goede ervaring gehad met een geplaatste young professional, omdat de verwachtingen te ver uiteenliepen. Zij hebben dat toen heel netjes opgelost. Ze kwamen met excuses en al snel hadden ze een nieuwe geschikte kandidaat. Die flexibiliteit heeft er juist voor gezorgd dat ik bij ze terugkwam. Detachering is mensenwerk, het is geen pak koekjes wat je verkoopt en dat heeft Breinstein heel goed door.”
Wat vind je van de kennis en expertise van de young professionals?
“Het zijn stuk voor stuk leuke, enthousiaste mensen die open staan voor nieuwe dingen. Ze willen zich graag ontwikkelen en weten dat ze aan het begin van hun carrière staan. Dat betekent dat je niet alleen maar beleidsplannen maakt en dagelijks met de Raad van Bestuur om tafel zit. De werkende wereld is lang niet zo mooi als veel jonge idealisten denken. Soms moeten er ook ‘stomme’ klussen worden gedaan. Daar balen ze van – en dat is logisch – maar ze schakelen snel. Het traineeship zorgt voor meer realiteitszin.”
Kan je wat meer vertellen over de opdrachten van jullie young professionals?
“Eigenlijk ging het tot nu toe om twee type klussen. De meesten hielden zich bezig met informatiemanagement en functioneel beheer. Bijvoorbeeld bij de implementatie van Office 365. Zij gingen aan de slag als projectmedewerker. De andere klus had meer te maken met informatiebeveiliging.”
Kan je wat meer vertellen over de trainee die nu bij jullie werkt?
“Yvonne is in maart begonnen. Het is haar eerste opdracht. Ik ben erg over haar te spreken. Gelukkig kan ze één à twee dagen in de week naar kantoor komen, voor de rest hebben we veel contact via Teams, of we bellen of chatten.”
Wat is de toegevoegde waarde van Digital Natives voor Pameijer?
“Ze zijn nog niet bedorven door allerlei gedoe binnen organisaties. Ze zijn onbevangen en stappen er gewoon blanco in. Verder is het heerlijk om te zien dat ze niet bang zijn voor technologie. Ze zijn ermee opgegroeid en hoeven geen handleiding te lezen. Ze doen het gewoon. Het is fijn dat ze over de afdeling fladderen en zorgen voor een frisse wind.”
Zou je de young professionals van Breinstein aan andere organisaties aan willen raden?
“Zeker. Het is fijn om een paar extra hoogopgeleide handjes te hebben. Het zijn echte aanpakkers. Ik werk in de zorg en dat vinden jongeren vaak niet sexy. Dus ik zou niet zo snel zelf een young professional werven, daar is het animo te klein voor. Op deze manier haal je ze toch binnen en blijven ze misschien wel hangen als ze eraan geproefd hebben. Het is heel prettig om de werving & selectie uit handen te geven en dat je geen omkijken hebt naar de opleiding. Dat zijn dingen waar ik zelf de tijd niet voor heb.”