3 handige openbare dashboards over energie

Voor steeds meer mensen is het minder vanzelfsprekend dat ze hun energierekening kunnen betalen. Uit onderzoek van TNO (2021) blijkt dan ook dat ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens in energiearmoede leeft. Dit zijn mensen met hoge energiekosten met een laag inkomen en die vaak in een niet goed geïsoleerd huis wonen.

Het is dan ook geen verrassing dat energie(armoede) bij iedere gemeente een actueel onderwerp is. Een ander onderwerp dat tegenwoordig bij bijna iedere gemeente ook op de agenda staat is datagedreven werken. Data is een heel zinvol middel om meer inzichten te creëren in de situatie binnen het land, een provincie, gemeente, of zelfs in een wijk of buurt.

Ook als je organisatie nog niet heel datavolwassen is, kun je hier mee aan de slag. Er zijn namelijk allerlei handige openbare dashboards over energie die hierbij kunnen helpen. We zetten hieronder drie voorbeelden voor je op een rij.

1. Datavoorziening Wijkpaspoort Warmtetransitie

Het Wijkpaspoort geeft je eenvoudig een overzicht van bijvoorbeeld het energieverbruik, de energielabels, het gemiddelde inkomen en het bouwjaar van woningen per gemeente, wijk of buurt. Het dashboard is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Kadaster.

 width=

2. Datavoorziening Energietransitie Gebouwde Omgeving (DEGO)

In de DEGO kaart van VNG kun je verschillende kaartlagen gebruiken om per regio inzicht te krijgen in bijvoorbeeld:

  • het percentage huishoudens met een laag inkomen en hoog gasverbruik;
  • het gemiddeld gas- of elektriciteitsverbruik (opgesplitst per huur- of koopwoning of in totaal);
  • Inkomen.

 width=

Bovendien is het ook mogelijk om per gebouw het (definitieve of voorlopige) energielabel te bekijken. Door wat meer in- of uit te zoomen zie je per gebied wat de situatie is; in welke wijken de woningen mogelijk minder goed geïsoleerd zijn, of in welke wijken juist wel.

 width=

Een interessante vraag is vervolgens: hoe zit het met het gemiddelde inkomen per huishouden in deze wijken? Dit zou je kunnen uitzoeken door de kaartlaag met betrekking tot het inkomen aan te zetten of door bijvoorbeeld het Wijkpaspoort te raadplegen.

Naast bovenstaande voorbeelden zijn er nog allerlei andere interessante kaartlagen om te verkennen.

3. Waarstaatjegemeente.nl

Op Waarstaatjegemeente.nl van VNG Realisatie zijn dashboards over allerlei onderwerp te vinden. Eén daarvan is Energietransitie, maar er zijn bijvoorbeeld ook dashboards over Bouwen en Wonen, Openbare Orde en Veiligheid, Sport en Cultuur of Onderwijs.

Het handige aan deze site is dat je de cijfers van een gemeente kunt bekijken ten opzichte van het hele land. Je kunt natuurlijk ook je eigen gemeente vergelijken met bijvoorbeeld de buurgemeente.

Hoeveel procent van de woningen in jullie gemeente heeft zonnepanelen? En is dat meer of minder dan gemiddeld in Nederland?

 width=

Geen dashboard, maar wel handig

Natuurlijk is er op CBS Statline ook een apart thema over Energie waar je cijfers kunt inzien of downloaden. En als je meer wil lezen over specifiek energiearmoede is het rapport van TNO ook de moeite waard.

De volgende stap

Deze openbare dashboards en bronnen bieden tal van mogelijkheden. Deze inzichten kun je natuurlijk nog naar een hoger niveau tillen, door het te combineren met interne data vanuit de organisatie.

Kan jouw organisatie hier wel wat hulp bij gebruiken?

Stel hier jouw vraag en dan nemen wij contact met je op!

Of wil jij zelf organisaties helpen datagedreven te werken?

Je leest hier meer over ons traineeship Data Analytics.

Bronnen:

;