Een wereld zonder computers en techniek en dus ICT, dat kun je je anno 2022 toch niet meer voorstellen? Vrijwel iedereen is vergroeid met zijn of haar mobieltje, laptop of pc. Dat betekent dat er in dit werkveld nog steeds veel werk te vinden is. Beter gezegd: er is zelfs een chronisch tekort aan goede ICT’ers.
Als we het hebben over ICT-functies dan is systeembeheer, met als beroep daarbij dat van systeembeheerder wel één van de bekendsten.
Maar wat is systeembeheer nu eigenlijk? En wat doe je als systeembeheerder? Wat is jouw rol? Hoe kun je systeembeheerder worden? En, heel belangrijk, hoe bereid je je optimaal voor op de beroepspraktijk als systeembeheerder?
In deze blog leggen we alles uit en geven we praktische tips. Maar laten we bij het begin beginnen!
Wat is Systeembeheer?
Simpel gezegd is systeembeheer het opzetten, configureren en onderhouden van systemen binnen een organisatie, zoals de computers en het netwerk, ook wel de ICT van een bedrijf genoemd.
Wat is een Systeembeheerder?
De persoon die binnen een organisatie verantwoordelijk is voor het beheer van het ICT-systeem, dat is de systeembeheerder. Jij bent degene die verantwoordelijk is voor een perfecte werking van het computersysteem (en soms zelfs meerdere systemen!).
Systeembeheerder versus Netwerkbeheerder
Systeembeheer en netwerkbeheer worden vaak in één adem genoemd. Maar er is wel degelijk een verschil. De netwerkbeheerder beheert het netwerk en zorgt voor o.a. het onderhoud en voldoende capaciteit voor het aantal computers. Bij kleinere bedrijven is dit vaak een functie die je combineert met bijvoorbeeld systeembeheer en/of het bemannen van de helpdesk. Bij grotere organisaties is systeembeheerder een zelfstandige functie.
Wat doet een Systeembeheerder?
Als systeembeheerder doe je, zoals gezegd alles op het vlak van automatisering van het netwerk en computers. Zo ben je verantwoordelijk voor e-mail en internet, installatie van de werkplekken o.a. met databekabeling. Alles rondom het installeren en onderhouden van het systeem en de server. Je kan dus wel stellen dat de rol van systeembeheerder onmisbaar is binnen een organisatie.
Nu ben je natuurlijk wel nieuwsgierig welke taken en werkzaamheden je mag uitvoeren als systeembeheerder. Hier volgt een selectie.
Welke werkzaamheden en taken voert een Systeembeheerder uit?
– Je maakt back-ups;
– Je installeert updates van de besturingssystemen en documenteert de werking hiervan;
– Je installeert de hard- en software en stelt deze in voor de gebruikers;
– Je voegt toe; wijzigt of verwijdert gebruikersinformatie;
– Je stelt wachtwoorden opnieuw in;
– Je beveiligt het computernetwerk;
– Je bent de go-to-person voor allerlei technische vragen en het oplossen van computer-/systeemproblemen.
Waarom is systeembeheer belangrijk?
Je kunt wel stellen dat bedrijven en eigenlijk de hele samenleving afhankelijk is van computers, internet en automatisering. We kunnen gewoonweg niet meer zonder ons digitale netwerk. Dit maakt systeembeheer zo belangrijk en jouw rol als beheerder zo cruciaal. Want wie vliegen ze in op kantoor als er iets niet marcheert met een computer of als het netwerk vastloopt? Precies ja, jou: de systeembeheerder.
Dit is een van de redenen waarom zoveel mensen zich laten omscholen tot systeembeheerder. Droom jij ook van die carrièreswitch naar de IT, lees dan onze tips om succesvol te werken en leren binnen de IT.
Hoe ziet het functieprofiel van een Systeembeheerder eruit?
Je denkt misschien: een systeembeheerder beheert vooral de apparatuur en het netwerk. Maar niets is minder waar, je doet veel meer. Je bent hét technisch aanspreekpunt van een organisatie. Jouw collega’s zijn dagelijks afhankelijk van de IT-omgeving en dus indirect van jouw kunde en vaardigheden. Je staat echt klaar voor anderen en bent zeer oplossingsgericht als het gaat om technische of systeemproblemen. Ook adviseer je de directie als het gaat om IT-ontwikkelingen en denk je mee over zaken als: wat zijn de beste instellingen voor een zakelijk e-mailadres? Hoe regel je veilige toegang tot bedrijfsbestanden? Welke software kan de organisatie het beste aanschaffen?
Hoe word je Systeembeheerder?
Als het gaat om systeembeheerder worden, leiden er meerdere wegen naar Rome. Of moeten we zeggen naar Microsoft Office? Op zowel mbo-, Hbo- als Wo-niveau kun je opleidingen volgen. Met deze opleidingen leg je een prima basis op het gebied van netwerk- en systeembeheer. Heb je een opleiding gevolgd die minder IT-gericht is, dan zijn er ook verschillende bij, om- en nascholingscursussen mogelijk. Hiermee behaal je certificaten op het gebied van systeembeheer.
Welke opleiding moet je volgen om Systeembeheerder te worden?
Voorbeelden van passende opleidingen zijn:
- Informatica (mbo, Hbo of W.o.)
- Systeembeheer (mbo)
- Netwerkbeheer (mbo)
Bekende voorbeelden van bij- en nascholingscursussen zijn de internationaal erkende CompTIA-opleidingen:
- CompTIA A+ Essentials
- CompTIA Server+
- CompTIA Network+
Maar denk ook eens aan het kiezen van een specialisatie, bijvoorbeeld van Microsoft. Hiervoor kun je de MCITP-opleiding (Microsoft Certified IT Professional) volgen.
Welke traineeships zijn er voor Systeembeheerder?
Zoals je ziet zijn er diverse opleidingen en na- en omscholingen mogelijk als je systeembeheerder wilt worden. Wil je het liefst direct aan de slag, bijvoorbeeld omdat je al vaste lasten moet betalen of gewoon praktisch bent ingesteld? Dan is de keuze voor een praktijkgerichte Traineeship Informatiemanagement van Breinstein een ‘no-brainer’.
Met ons Traineeship Informatiemanagement verwerf je technologische én soft skills en dat terwijl je direct mag starten met een uitdagende opdracht bij een toporganisatie van jouw keuze. Je ontvangt hiervoor een passend salaris en een contract voor onbepaalde tijd. Dat klinkt toch top?
Hoeveel verdient een Systeembeheerder?
Natuurlijk is je salaris afhankelijk van je vooropleiding en je ervaring. Maar gemiddeld verdient een systeembeheerder die fulltime werkt € 1.952,77 tot € 3.921,47 per maand.
bron: https://loonwijzer.nl
Trainees van Breinstein hebben natuurlijk een streepje voor, want met dit werk- en leertraject start je jouw baan als systeembeheerder met een bak aan ervaring en kennis.
Binnen welke sectoren kan je werken?
Als Systeembeheerder kun je overal aan de slag, want in onze huidige samenleving kunnen we niet zonder computernetwerk. Iedereen zit te springen om goede ICT’ers, zoals een systeembeheerder.
Zo kan je gaan werken voor/in:
- De overheid: bij de gemeente of een instelling als het UWV of de Belastingdienst, die moeten toch geen technische storing hebben 😉
- De zorg: ziekenhuizen en diverse andere zorginstellingen vertrouwen blind op een soepel draaiend netwerk waarin vertrouwelijke informatie wordt beheerd.
- IT: dit spreekt voor zich
- Het bedrijfsleven: van MKB tot multinational, je kunt wel stellen dat in alle sectoren systeembeheerders actief zijn.
Nieuwsgierig geworden hoe Breinstein je op weg kan helpen met je carrière?
Wil je meer weten over de mogelijkheden als systeembeheerder of over de Traineeship Informatiemanagement, klik dan hier.