De vierde revolutie – alles wordt (onveilig) met elkaar verbonden

In de jaren vijftig van de vorige eeuw was voor één computer een compleet gebouw nodig. In de jaren zeventig was een hoofdcomputer teruggebracht tot de afmetingen van een koelkast. De jaren tachtig bracht de desktop-computer met zich mee en in de jaren negentig werd de laptop geïntroduceerd. In de moderne computerwereld zien we dat de ‘digitale wereld’ razendsnel ontwikkeld, in het Basis- en voortgezet onderwijs wordt al gebruik gemaakt van iPads, volgens deskundigen is de ideale leeftijd om een kind zijn eerste smartphone te geven rond de 11 of 12 jaar. In 2014 waren er al meer mobiele telefoon en tablets dan mensen op aarde.

Anno 2021 bevinden we ons in ‘4th industrial revolution’, welke zich kenmerkt door de integratie van meer technologie. Deze revolutie verandert de huidige manier van produceren en heeft een grote invloed op de ontwikkeling van productiesystemen. Men voorspelt dat fabrieken, veranderen in ‘slimme fabrieken’, door middel van het Internet of Things (IoT), waarbij een groter deel van de wereld meedoet in het netwerk. Het Internet of Things houdt in dat alle fysieke voorwerpen in de toekomst een IP-adres toegewezen krijgen en getransformeerd worden tot informatietechnologie. Het gevolg is dat jouw slimme apparaten onderdeel wordt van het netwerk.

Op het eerste gezicht lijkt het Internet of Things rooskleurig, aangezien chips en sensoren in alledaagse dingen worden gebouwd, zodoende krijg je veel betere informatie en wordt ons leven gemakkelijker. Tegenwoordig is het al mogelijk om een ‘slim koffiezetapparaat’ aan te schaffen, deze is verbonden met je netwerk en maakt je bakje koffie klaar op afstand.

Naast dat het voor thuisgebruik veel voordelen heeft geldt dit ook voor bedrijven. Voor bedrijven is data namelijk waardevol, in het huidige tijdperk wordt data ook wel beschouwd als het nieuwe goud. Onderstaand enkele voordelen van Internet of Things in een bedrijfsomgeving:

  • Productieverbetering
  • Duurzaamheid
  • Onderhoud-efficiëntie
  • Optimaliseren van de productie

Maar als we Internet of Things gaan benaderen vanuit een Security perspectief, valt op te merken dat meer verbindingen, uiteindelijk lijdt tot meer kwetsbaarheden. Anderzijds kan gezegd worden: hoe meer deuren en ramen je open hebt staan, hoe meer mogelijkheden een inbreker daardoor heeft om je huis binnen te komen. Het Internet of Things wordt een wereldwijd netwerk met onbedoelde consequenties en losse eindjes. Het is een reële kans dat veel ontwikkelingen ongewenst zijn en de veiligheid en privacy negatief kunnen beïnvloeden. Het Internet of Things biedt de mogelijkheid om misbruik te maken van de vele kwetsbaarheden, door degenen die de middelen en motivatie hebben. Veel IoT kwetsbaarheden ontstaan onder andere door de volgende factoren:

  • Complexe architectuur
  • Onveilige beveiligingsconfiguratie
  • Ongeautoriseerde toegang tot systemen

Dat Iot kwetsbaar is, blijkt wel uit de aanvallen die zich in Oekraïne hebben plaatsgevonden, daarbij is een elektriciteitsnet door kwaadwillende aangevallen, dit leidde tot uitval van elektriciteit (McCarthy,2017). Voor de toekomst baart dit ernstige zorgen, oprichter van het World Economic Forum, Klaus Schwab, waarschuwt voor een grootschalige cyberaanval die de stroomvoorziening, het vervoer, de ziekenhuiszorg en onze hele samenleving platlegt. In het jaarlijkse Cyber Polygon, werd gewaarschuwd dat burgers worden getroffen door stroomtekorten, vertraagde medische behandelingen en andere gevolgen van brutale cyberaanvallen .

;