Duurzaamheid, we vallen maar meteen met de deur in huis, is een begrip dat niet meer is weg te denken uit ons dagelijks leven. Duurzaamheid is doorgedrongen in alle hoeken en gaten van onze maatschappij. Opleidingen duurzaamheid zijn dan ook hot topic.
In dit artikel vertellen je we je meer over duurzaamheid. Wat houdt het in en hoe kan je dit toepassen in je studie en je (toekomstige) loopbaan? Wat zijn de meest duurzame opleidingen van Nederland? Lees mee!
Wat is duurzaamheid?
Wie de term ‘duurzaamheid’ de afgelopen jaren heeft gemist, heeft waarschijnlijk onder die spreekwoordelijke steen geleefd. Maar wat is duurzaamheid nu precies en hoe verhoudt dit begrip zich tot ons dagelijks leven?
Duurzaamheid is een heel breed begrip dat draait om de balans tussen people (mens), planet (milieu) en profit (economie). In een duurzame wereld voorziet onze aarde in onze huidige behoeften, zonder de (consumptie)behoeften van toekomstige generaties in gevaar te brengen.
Waarom is duurzaamheid een trend?
Duurzaamheid is eigenlijk veel meer dan een trend, het is iets onvermijdelijks geworden. Om onze huidige welvaartsstandaard te kunnen behouden, zonder de aarde onherstelbaar uit te buiten en uit te putten, is een verandering van denken en handelen nodig.
Gelukkig staat duurzaamheid nu ook op de agenda van onze overheid. Zo moeten grote bedrijven in Europa vanaf 2023 de effecten van hun activiteiten op milieu en samenleving opnemen in hun jaarverslag.
Maar ook de corona-pandemie heeft bedrijven wereldwijd met hun neus op de feiten gedrukt en laten zien waar de tekortkomingen zitten, bijvoorbeeld in hun manier van bevoorraden (supply chain) of productieproces.
Maar de belangrijkste reden om duurzaamheid serieus te nemen is de wens van de huidige en nieuwe generaties. De druk om duurzamer te zijn komt zeker ook van consumenten, zij vragen er steeds meer om. Simpel gezegd: bij jonge consumenten van Generatie Z en Millennials spelen duurzaamheid en ethische uitgangspunten een belangrijke rol bij aankoopbeslissingen. En deze groep schaft meer aan…
Lees hier meer over het proces van digitale transformatie waarbij de duurzaamheid sterk verbetert door oog te hebben voor ecologische, sociale en economische effecten.
De tien meest duurzame opleidingen in Nederland
Wil jij je ook bezighouden met duurzaamheid en wil je een opleiding die toekomstbestendig is? Dan is een opleiding duurzaamheid een slimme keuze. Je hebt in Nederland zowel hbo als universitaire bachelors duurzaamheid. Daarnaast zijn er ook verschillende masters in duurzaamheid.
In veel vakgebieden kun je aan de slag met duurzaamheid, denk bijvoorbeeld aan: duurzame bedrijfskunde. Hieronder hebben we een selectie gemaakt van 10 verschillende opleidingen duurzaamheid, die je allemaal in Nederland kunt volgen.
1. Future Planet Studies (wo-bachelor – Amsterdam): een opleiding met een combinatie van natuur- en maatschappijwetenschappen, die draait om oplossingen voor duurzame toekomst.
2. Global Responsibility & Leadership (wo-bachelor – Leeuwarden (universiteit Groningen)): een opleiding voor de leiders van de toekomst, je wordt als student uitgedaagd om innovatieve oplossingen te bedenken, dit alles voor een betere wereld, want ja, die begint bij jezelf!
3. Aarde en economie (wo-bachelor – Amsterdam): alles weten over circulaire economie en oplossingen op het snijvlak van klimaatverandering, economie en bevolkingstoename? Dan is dit je studie!
4. Geografie, Planologie en Milieu (wo-bachelor – Nijmegen): een beetje in dezelfde hoek als studie 3. Je leert alles over duurzame samenlevingen en hoe je praktisch een bijdrage kunt leveren aan de kwaliteit van jouw (leef)omgeving.
5. Natuurwetenschappen en innovatiemanagement (wo-bachelor – Utrecht): wat is er technologisch allemaal mogelijk en wat is er maatschappelijk wenselijk? Na deze bachelor weet jij het antwoord op deze vraag.
6. Watermanagement (hbo-bachelor – Rotterdam): ga onze koning achterna en kies voor een opleiding watermanagement, want zeg je Nederland dan zeg je water. Jij leert hoe je ons kostbare water toekomst- en klimaatbestendig kunt beheren en ons land beschermt tegen waterproblematiek, zoals overstromingen.
7. Applied Earth Science (wo-bachelor – Delft): een duurzame opleiding van wereldformaat waarbij de aarde centraal staat. Je leert alles over wat onder de grond te vinden en te winnen is, en als AES-ingenieur weet je precies hoe je deze grondstoffen duurzaam kunt verwerken.
8. Sustainable Development (wo-master – Utrecht): Deze master biedt vier verschillende richtingen: Environmental Change and Ecoystems, Energy and Materials, International Development en Earth Systems Governance, zo heb je alles in huis om bij te dragen aan een sociaal eerlijke en duurzame maatschappij.
9. Global Business & Sustainability (wo-master – Rotterdam): een master in duurzame bedrijfskunde met een internationaal karakter.
10. Sustainability Science & Policy (wo-master – Maastricht): deze opleiding is een combinatie van wetenschap, duurzaamheid en politiek. Leer hoe je duurzaamheid meeneemt in het maken van (overheids)beleid.
Maak een toekomstbestendige keuze en ga voor een opleiding duurzaamheid!
Zoals we in dit artikel vertellen: ‘Duurzaamheid is niet langer leuk om te doen, het is onvermijdelijk geworden.” Oftewel, het vrijblijvende karakter is ervan af.
Gelukkig is er genoeg om positief over te zijn, want: duurzaamheid is te koppelen aan vrijwel alle vakgebieden, want leuk of niet, er valt landelijk en wereldwijd nog een enorme vertaalslag te maken als het gaat om het verduurzamen van de samenleving.
Dit maakt de keuze voor een studie die (deels) focust op duurzaamheid (eventueel in combinatie met ICT/technologie) een heel duurzame en dus toekomstbestendige keuze.