Tegenwoordig is de smartphone niet meer weg te denken uit het straatbeeld. De smartphone is anno 2018 nog nooit zo vooruitstrevend geweest, elke keer worden we weer verrast met nieuwe ontwikkelingen en gadgets. Eén van de nieuwe hypes is spraakbesturing. Maar wat is het precies? En wat heeft dit voor invloed op ons dagelijks leven?
Spraakbesturing bestaat eigenlijk al langer, echter maakte slechts een klein percentage van de smartphonegebruikers gebruik van deze functie. De reden hiervoor is dat spraakbesturing nog niet de bekendheid van nu had. Hierdoor reageerden mensen onwennig, daarnaast was het ongewoon als iemand er wel gebruik van maakte en talloze vragen stelde aan zijn telefoon. Momenteel is spraakbesturing niet meer weg te denken uit het straatbeeld en dagelijks leven.
Welke spraakbesturingssystemen zijn er precies?
De afgelopen jaren introduceerden verschillende fabrikanten spraakbesturing; zo lanceerde Apple ‘Siri’, Google kwam onlangs met ‘Google Assistant’, Amazon maakt gebruik van ‘Alexa’ en Samsung kwam met ‘Bixby’. Dit alles om de burgers beter te kunnen voorzien in zijn of haar behoeften en om ‘slimmer’ en ‘makkelijker’ te kunnen leven. Maar wat is het voordeel van deze nieuwe technologie?
Voordelen van spraakbesturing
Behalve dat je niet meer hoeft te typen met spraakbesturing heeft deze technologie ook andere voordelen. Denk maar eens aan de verdere opmars in de Nederlandse huiskamers. Zo kun je tegen je lampen zeggen dat ze aan moeten gaan of aan je koffiezetapparaat vragen of deze alvast je espresso zet. Maar ook kennisvragen als ‘Wat is de hoofdstad van Nederland?’ of praktische vragen als ‘Wat voor weer wordt het vandaag?’ kunnen worden gesteld.
Spraakbesturing wint aan populariteit
Spraakbesturing wordt steeds bekender en steeds meer mensen maken hiervan gebruik. Dit komt mede omdat fabrikanten en leveranciers het gebruik hiervan stimuleren. Let alleen wel op met het gebruik hiervan, het is namelijk bekend dat Siri zoekopdrachten opslaat op de servers van Apple. Apple heeft aangegeven dat zij dit nodig hebben om Siri te ‘voeden’. Maar bedenk dus goed wat voor vragen je aan de spraakbesturing stelt!
De toekomst
De verwachting is dat spraakbesturing een steeds grotere invloed zal hebben in ons dagelijks leven. Mocht je hier nog niets mee hebben gedaan, dan zou ik zeggen; probeer het eens en ervaar het zelf. Spraakbesturing wordt namelijk met de dag groter en groter!
Wel blijft het natuurlijk de vraag; hoe lang blijft spraakbesturing de hype? Misschien moeten we het Siri vragen!