Het COVID-19-virus brengt veel negatieve gevolgen met zich mee. Mensen worden ziek en andere raken bijvoorbeeld hun baan kwijt. Deze gevolgen zijn dagelijks te zien op het nieuws en iedereen praat erover. Aan de andere kant zorgen de negatieve gevolgen voor meer bewustzijn van de mens en wordt deze weer met twee benen op de grond gezet. De wereld wordt als het ware gereset.
Om een voorbeeld hiervan te geven: sinds mensenkennis worden de grachten van Venetië druk bevaart door gondels om alle toeristen over de grachten te vervoeren. In Italië ligt het toerisme inmiddels stil en de gondels varen niet meer. Een gevolg hiervan? Helder water waarin zelfs vissen worden gespot. In China een ander voorbeeld: waar grote steden in januari nog geteisterd werden door een dikke laag smog, is er door het reisverbod weer een schonere lucht ontstaan en is de CO2-uitstoot een kwart lager dan normaal.
Na het lezen van de diverse nieuwsberichten over het resetten van de aarde vroeg ik, Bryan Schaap, mij af of informatiemanagement hier ook een (blijvende) rol in kan spelen. Mogelijk is door de veranderende omgeving van het COVID-19-virus al een grote stap gemaakt in de vergroening van de aarde middels informatiemanagement.
Sustainable IT
De vergroening van de aarde middels informatiemanagement wordt ook wel Sustainable IT genoemd, ofwel duurzame informatietechnologie. Het slim inzetten van informatietechnologie om bedrijven duurzamer te maken. Anno 2020 worden bedrijven steeds meer getriggerd om duurzaam te werken. Ook in de IT is het inmiddels geland en zijn bedrijven hier steeds meer mee bezig.
Door het COVID-19-virus is de juiste informatievoorziening heel belangrijk geworden. Om een voorbeeld te noemen, bedrijven zijn in no-time omgeschakeld naar werken op afstand doordat medewerkers massaal thuis moesten werken. Wat heeft dit virus voor invloed op onze informatievoorziening? En als het even kan, is deze nieuwe manier van werken ook een duurzame(re) oplossing? Wellicht dat we deze duurzame ontwikkelingen als normaal kunnen zien.
1. Online meetings
Waar het mogelijk is werkt iedereen vanuit thuis. Vergaderingen waarbij normaal gesproken iedereen naar kantoor komt, worden nu gehouden via online programma’s. De mensen die normaal gesproken veelal per auto naar kantoor komen blijven thuis om vanuit daar te bellen. Als we kijken naar het milieu: (veel) minder gereden kilometers wat leidt tot minder CO2-uitstoot.
2. Werken in de cloud
Bedrijven hebben vaak hele grote datacenters waarin alle informatie van het bedrijf staat opgeslagen. Wanneer de keuze wordt gemaakt naar het werken in de cloud met bijvoorbeeld Office365 van Microsoft zijn deze datacenters niet meer nodig. Er wordt dan gebruik gemaakt van de datacenters van Microsoft, waar de energie die wordt verbruikt vaak wordt ingezet op een energiezuinige manier of er wordt gebruik gemaakt van groene stroom. Bij sommige organisaties wordt er daarnaast voor gekozen om de werkomgeving niet 24 uur beschikbaar te stellen, bijvoorbeeld alleen bereikbaar van 05:30 tot 00:00 uur. Door het niet 24 uur beschikbaar te stellen van informatie, scheelt dit belasting op datacenters en daarvan het stroomverbruik.
3. Kantoren dicht
De medewerkers werken vanuit thuis, de kantoren gaan tijdelijk dicht. Wanneer alle niet gebruikte computers uitgezet zijn, (en daarnaast ook de lampen in de lege (vergader)ruimtes uitstaan en wanneer mogelijk de verwarming uitstaat) scheelt dit ontzettend in stroomgebruik. Ook wanneer we weer (op 1,5 meter afstand van elkaar) naar kantoor kunnen gaan, zullen er waarschijnlijk meer mensen structureel thuisblijven en zullen er meer online meetings plaatsvinden. Er kan dus ook worden gekozen om in kleinere kantoren te gaan werken. Hoe minder mensen op kantoor, hoe minder stroom er benodigd is.
4. Minder verkeer
Een logisch gevolg van de bovenstaande stappen: minder verkeer op de wegen. Mensen blijven structureel thuiswerken. Al is het maar een dag of twee in de week scheelt dit belasting op de wegen wat resulteert in een vermindering van de CO2.
De nabije toekomst
De vraag is of op korte termijn wordt besloten of we massaal weer (op 1,5 meter afstand) naar kantoor mogen en het ‘oude’ leven weer op kunnen pakken. Of we dit moeten willen is een andere vraag; duurzaam is het in ieder geval niet om vijf dagen per week naar kantoor te gaan.
Een verandering doorvoeren op een groep mensen begint met bewustwording. Ik hoop dat je na het lezen van deze blog net iets bewuster bent van de mogelijkheden tot vergroening binnen de IT.