Wat kan ik worden met een universitaire bachelor Organisatiekunde?

Wil jij leren hoe besluiten tot stand komen? Wie bepaalt waaraan aandacht en geld binnen organisaties besteed wordt? En hoe verschillende organisaties in elkaar zitten? En kun je goed samenwerken met verschillende belanghebbenden? Dan is de studie Organisatiekunde jou op het lijf geschreven.

Maar wat houdt organisatiekunde nu precies in? Wat leer je tijdens je studie en welke functies kun je na afronden van je studie gaan vervullen? En welke mogelijkheden zijn er als je wilt doorleren of ervaring wilt opdoen? In deze blog praten we je bij. 

Wat houdt organisatiekunde in?

Organisatiekunde houdt zich bezig met het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken. Juist omdat het altijd om complexe thema’s gaat, is er geen vraagstuk waarbij niet meerdere groepen betrokken zijn. Daarbij kun je denken aan de politiek of de overheid in al haar facetten, maar ook aan private bedrijven, professionals en belangengroepen.

Het gedrag binnen organisaties en de manier waarop zij omgaan met hun omgeving staat bij organisatiekunde centraal. Door dit gedrag te analyseren, kun je als organisatiekundige de doeltreffendheid van organisaties optimaliseren. Daarom beschik je -naast kennis over organisaties- ook over de nodige bedrijfseconomische en arbeidspsychologische deskundigheid.

Wat leer je bij de bachelor Organisatiekunde?

Tijdens de opleiding Organisatiekunde krijg je alle handvatten om complexe maatschappelijke vraagstukken te verbeteren. Daarvoor heb je inzichten uit verschillende perspectieven nodig. De vakken recht, economie, antropologie en politicologie komen daarom zeker aan de orde tijdens je studie. 

Praktisch leer je:

De universitaire bachelor Organisatiekunde leert je te onderzoeken en te analyseren. En hoe professionele gesprekken voert, onderhandelt of samenwerkt. Vanuit jouw academische kennis kun jij na je opleiding Organisatiekunde écht een bijdrage leveren aan de oplossing van belangrijke maatschappelijke vragen. Zo leer je, bijvoorbeeld:

  • Alles over de belangrijkste organisatiemodellen
  • De belangrijkste manieren om organisaties in te richten
  • Welke invloed de inrichting van een organisatie op mensen heeft
  • Interventies uit te voeren om een organisatie anders in te richten
  • Hoe je informatie binnen en rondom organisaties ontsluit en benaderbaar maakt

Samenvattend leer je buiten de gebaande kaders te denken en bruggen te bouwen tussen de verschillende belanghebbenden. Dat doe je door de voorkeuren, belangen en perspectieven van betrokkenen te analyseren. De gevolgen van beleid op mensen, organisaties en hun omgeving kun je daardoor helder in kaart brengen.

Spreekt het onderdeel informatiemanagement je erg aan? Dan heeft Breinstein een super post-bachelor Traineeship Informatiemanagement, die focust op de ins en outs van informatiestromen én hoe je die vertaalt naar praktische informatie.

Welke functies kun je uitvoeren na het behalen van je Organisatiekunde bachelor?

Je wilt natuurlijk weten welke beroepen je kunt uitvoeren als je jouw studie tot organisatiekundige hebt afgerond. We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij:

Change manager/ verandermanager

Het doel van jouw werkzaamheden als change manager is om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren, zodat medewerkers de nieuwe (digitale) veranderingen gemakkelijker omarmen. 

Adviseur leren en ontwikkelen

Als adviseur leren en ontwikkelen ben je meer dan alleen adviseur: jij bent van A tot Z betrokken bij leer- en ontwikkelinitiatieven binnen een organisatie. Met effectieve leerinterventies draag je bij aan de ontwikkeling van de medewerkers binnen bedrijfsvoering en leidinggevenden.

Organisatieadviseur

Als organisatieadviseur/ adviseur organisatieontwikkeling adviseer je de directie over een breed palet aan vraagstukken op het gebied van organisatieontwikkeling. Een voorbeeld daarvan zijn concernbrede structuur- en inrichtingsvragen in samenhang met cultuurverandering en managementstijlen. Op deze manier wordt de wendbaarheid van de organisatie verder vergroot.

Adviseur huisvesting en vastgoed

Als adviseur huisvesting en vastgoed ben jij met je bachelor Organisatiekunde helemaal op je plek. Het vraagstuk van jouw klanten is complex vanwege de bestuurlijke omgeving. Jij gaat op zoek naar de onderliggende vraag en identificeert vraagstukken. Daarbij schets je mogelijkheden voor duurzame oplossingen. 

Binnen welke sectoren kun je met een opleiding Organisatiekunde werken?

Maatschappelijke vraagstukken spelen overal en daarom vind je in vrijwel iedere sector mensen met een universitaire bachelor Organisatiekunde.

Enkele passende sectoren zijn:

  1. Overheid: de meeste maatschappelijke impact maak je als organisatiekundige misschien wel bij (lokale) overheden. Maar je kunt je talenten ook heel goed aanwenden bij een non-profit organisatie.
  2. Banken en verzekeringen: doordat banken en verzekeringsmaatschappijen vaak complexe organisaties zijn, is er voor organisatiedeskundigen zeker plaats in deze sector. Niet alleen vanwege de mogelijkheid om de organisatie te optimaliseren, maar ook omdat er meer dan eens verschillende stakeholders bij processen betrokken zijn.
  3. De zorg: de zorg verandert. Als organisatiekundige in de zorg benader je actuele ontwikkelingen vanuit organisatieperspectief. Hoe organiseer en implementeer je nieuwe ontwikkelingen? Hoe krijg je mensen mee? Hoe werk je daarin samen met andere partijen?
  4. Het bedrijfsleven: met jouw opleiding Organisatiekunde kun je daarnaast natuurlijk ook gewoon in het bedrijfsleven terecht. Vooral multinationals zijn vaak complexe organisaties waar veranderingen niet vanzelf gaan en waar men best wat hulp kan gebruiken.

Welke vervolgopleidingen zijn er na de universitaire opleiding Organisatiekunde?

Heb je je opleiding afgerond, maar wil je nog verder studeren? Dan kun je ervoor kiezen de kennis die je opdeed tijdens de bachelor Organisatiekunde te verbreden of te verdiepen. 

Mogelijkheden daarvoor zijn:

  • Master Bestuur en beleid
  • Master Organisaties, verandering en management
  • Master Publiek Management
  • Master Strategisch Human Resource Management
  • Traineeship Informatiemanagement van Breinstein

ICT speelt een steeds grotere rol in organisaties. Tijdens je universitaire studie Organisatiekunde heb je dan ook al veel geleerd over informatiemanagement. Als dit jouw interesse heeft, kun je tijdens een Traineeship Informatiemanagement nog verder de diepte in gaan. Inhoudelijk verbeter je je technische kennis en skills. Op persoonlijk vlak ga je ook de diepte in en werk je aan je softskills.

Dit is de perfecte vervolgopleiding als je theorie en praktijk met elkaar wilt verbinden. Want tijdens je tweejarige Traineeship ga jij direct betaald aan de slag bij een topwerkgever met een opdracht waar je echt je tanden in kunt zetten.

Het traject bestaat uit:

√ Informatiemanagement & Design Thinking van Anna Snel van de VUCA Academy

De inhoudelijke basis van Informatiemanagement.

√ Persoonlijk ontwikkelprogramma

Waarin je onder begeleiding van een field coach op persoonlijk vlak het beste uit jezelf leert halen.

√ Sociaal Organisatorische Bedrijfskunde bij de Radboud Universiteit

Met een erkend certificaat op post-master niveau.

√ Lean, Agile, Scrum, ITIL en BISL

Je leert alles over deze bekende projectmanagement-methodieken

Interesse in ons traineeship Informatiemanagement?

Ons Traineeship Informatiemanagement sluit perfect aan bij bepaalde aspecten van je universitaire studie Organisatiekunde. Wil je meer weten over het traject en de mogelijkheden, kijk dan hier.

Of neem direct contact met ons op via e-mail of telefoon. Onze gedreven adviseurs gaan graag met jou in gesprek om te kijken welk vervolgtraject het beste bij jou past.

;