Wat te doen als je gehackt bent?

gehackt

Het is de beste wel eens overkomen, je hebt per ongeluk op een verkeerde link geklikt en je kunt je webbrowser niet meer openen. Dit betekent vaak dat je een virus hebt binnengehaald. Tegenwoordig kan dit op allerlei manieren gebeuren, via phisingmails, downloadbestanden of onveilige netwerken. Ondanks dat het algemeen bekend is hoe makkelijk het is om een virus binnen te halen, weten weinig mensen wat ze precies moeten doen als het gebeurt. Hieronder staan een aantal tips beschreven die kunnen helpen als het jou overkomt.

Gehackt? Niet in paniek raken!

Klinkt als iets logisch, maar mensen schrikken toch vaak wanneer ze gehackt worden. Wanneer je in paniek raakt, kun je dingen doen die juist schadelijk zijn voor je computer en de bestanden die zich op de harde schijf bevinden. Daarom, blijf rustig en denk goed na wat je volgende stappen zijn.

De computer NIET uitzetten

De computer uitzetten is één van de meest voorkomende fouten die men maakt wanneer ze gehackt zijn. Men denkt vaak dat wanneer de computer geen stroom meer krijgt, de infectie zich niet verder kan verspreidden. Het tegendeel is juist waar. Wanneer je de computer uitzet, wordt alle opgeslagen informatie van de RAM-schijf verwijderd. Dit zorgt ervoor dat wanneer jij je computer naar een specialist brengt, hij of zij de informatie niet meer kan terug halen. Dit bemoeilijkt het opschoningsproces van je computer.

Gaat het om een laptop? Hang hem dan aan de stroom en zorg ervoor dat die niet uitgaat voordat er iemand naar heeft gekeken.

Alle netwerkverbindingen loskoppelen

Om ervoor te zorgen dat de hacker niet dieper in je netwerk gaat graven, moet je alle netwerkverbindingen verbreken. Denk hierbij aan: WIFI, Bluetooth en mobiele data. Wanneer deze verbroken zijn, is het voor de hacker niet mogelijk om andere apparaten binnen je netwerk te infecteren.

Van de computer afblijven

Wanneer de computer helemaal is losgekoppeld van elke netwerkverbinding, is de volgende stap van de computer afblijven. Het heeft geen zin om zelf ermee aan de slag te gaan (tenzij je een computerspecialist bent). Je moet ervoor zorgen dat alles blijft zoals het is, dit maakt het makkelijker om te achterhalen wat er precies gebeurd is en hoe het gerepareerd kan worden.

Schakel hulp in

Misschien wel het allerbelangrijkst, schakel hulp in van een specialist. Je kan bijvoorbeeld je laptop wegbrengen naar een speciaalzaak of je laat iemand naar je huis komen die er mee aan de slag kan. Dit vergroot de kans dat al je bestanden behouden blijven en dat je gewoon weer gebruik kan gaan maken van jouw computer of laptop.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is het altijd beter om een hack te voorkomen, dan te genezen. Wil je weten hoe? Lees bijvoorbeeld hoe je een phishing mail kunt herkennen.

 

;