Het WK is begonnen! Behaalt jouw organisatie wél winst?

wk-voetbal

Vorige week is het WK voetbal weer begonnen! Helaas met 1 grote verandering ten opzichte van vorige jaren: voor het eerst sinds 2002 doet Nederland niet mee. We zijn er niet bij en dat is eigenlijk niet prima, maar wel een mooie gelegenheid voor deze blog. Als voetballer zijnde, zie ik namelijk een aantal lessen die we uit voetbal kunnen trekken voor het veranderen van een organisatie. Iets waar ik met mijn huidige opdracht bij Breinstein volop mee bezig ben. Dit is dus mijn kijk op de connectie tussen mijn favoriete hobby en mijn favoriete werk.

1. Weet in welk doel je scoort

Wil je een verandering succesvol doorvoeren, dan is een gezamenlijke visie, missie en ambitie essentieel. Als die er zijn, is het goed om deze op papier te zetten en ervoor te zorgen dat iedereen ervan op de hoogte is. Waar gaan we heen met deze verandering? Hier kun je tijdens de verandering op terugpakken en controleren of je nog de goede kant op gaat. Op die manier rent iedereen naar hetzelfde doel om te scoren!

2. Duidelijke opstelling

Een organisatie hoeft niet hiërarchisch te zijn om succesvol te opereren. Maar een duidelijke organisatiestructuur kan verwarring voorkomen. Daarbij is het goed om de verantwoordelijkheden die de plaats met zich meebrengt, duidelijk te formuleren. Wat wordt er op die plaats van jou verwacht? Bij verandering gebeurt er al genoeg, als je dan niet weet wat jouw rol precies is, kan de verandering extra energie kosten. Net als op het veld; als je niet weet waar je staat, ren je je vaak een ongeluk.

3. Scout spelers voor de juiste positie

Ken de talenten van je medewerkers of laat ze die duidelijk aangeven. Een rasechte verdediger zal in de spits mogelijk minder of niet scoren waardoor je geen winst behaalt. Zo kun je bijvoorbeeld kansen missen als je een echte salestijger op een coördinerende positie zet. Binnen de dynamiek van verandering kun je juist goed inzoomen op de talenten van je medewerkers. Gebruik deze kans en zorg hiermee ook voor de optimale opstelling.

4. Vergeet de 3e helft niet

Hoe belangrijk de trainingen, 1e en 2e helft ook zijn, voor teambuilding is de 3e helft ook heel belangrijk! Binnen verandering is het laatste wat je wilt dat teams uit elkaar vallen of dat er veel weerstand komt. Hoe meer ruimte je als bedrijf geeft aan de 3e helft, leuke activiteiten met elkaar, hoe meer goodwill je kweekt onder je medewerkers. Vrijmibo’s, teamdagen en in ons geval een WK-poule kunnen het pad voor verandering vrijmaken.

Zo zie je maar dat voetbal best nuttig kan zijn op de werkvloer. En onze mannen mogen het dan niet gehaald hebben, de vrouwen maken nog wel grote kans om deel te nemen aan het WK!

;