Marjon Medema is functioneel beheerder bij ROC Nijmegen, waar zo’n 12.000 studenten mbo-opleidingen volgen en bijna 1000 personeelsleden werken. Zij is erg content met haar young professional Sanne Hornman, die meedraait als functioneel beheerder in het team Informatiemanagement. “Ik zei pas nog tegen haar accountmanager: ze bevalt zo goed, dat ik maar één angst heb en dat is dat ze ons gaat verlaten.”
Hoe ben je in aanraking gekomen met Breinstein?
“Ik kende de organisatie niet. Sanne is de eerste young professional van Breinstein bij ons. We waren op zoek naar versterking van ons team Functioneel Beheer. Sanne draait volledig mee. Zo ondersteunt ze ons bij de implementatie van ons studentenvolgsysteem en een nieuw systeem voor BPV (Beroepspraktijkvorming) voor onze studenten. Inmiddels staat er als het goed is een verzoek uit voor nog een young professional van Breinstein, dus je zou kunnen zeggen dat het goed bevalt, haha.”
Wat vind je van het niveau van de young professionals van Breinstein?
“Ik kan tot nu toe alleen voor Sanne spreken, maar ik kan zeggen dat het geweldig gaat. Ze is hier in het laatste kwartaal van 2020 begonnen, dus ik heb haar nog maar twee keer ‘live’ gezien. Een keer toen ik haar aannam en pas nog een keer tijdens een corona-proof-wandeling met de afdeling. Toch heb ik het idee dat ik haar al heel goed ken, doordat ik haar praktisch iedere 5 minuten spreek. Dat doen we via Teams, via de chat of we bellen gewoon. Sanne is superjong en moet natuurlijk nog veel leren, maar het tempo waarin ze dingen oppikt is verbazingwekkend hoog. Ze heeft een psychologie-opleiding gedaan voordat ze aan het traineeship begon en dat komt hier goed van pas. Ik merk dat ze goed communiceert met eindgebruikers, dat ze empathisch is, dat ze makkelijk instructies geeft aan anderen, en meer van die dingen. Wij zijn samengevoegd met de ICT-afdeling en ik merk dat haar soft skills veel beter zijn ontwikkeld dan bij de gemiddelde ICT’er.”
Wat is de toegevoegde waarde van Digital Natives voor ROC Nijmegen?
“Dat ze dingen enorm snel oppakken, de onbevangenheid waarmee ze tegen dingen aankijken en dingen uitproberen, hoe snel ze doorhebben hoe bepaalde tools en systemen werken, de enorme hoeveelheid geduld waarmee ze dingen uitleggen aan oudere generaties en hun enorme enthousiasme.”
Zou je haar een baan aan willen bieden na afloop?
“Zeker. Die vacature hebben we ook. Ze moet het alleen zelf ook willen, natuurlijk. Ik zei pas tegen haar begeleider: ze bevalt zo goed dat ik maar één angst heb en dat is dat ze ons gaat verlaten, hahaha. Wat ik belangrijk vind om te vertellen, is dat bij het inschakelen van een young professional het mes aan twee kanten snijdt. Zo’n traineeship moet beide partijen iets opleveren. Het moet zowel voor de young professional als voor ons een lust zijn en niet een last. En dat is hier zeker het geval!”