Interview Ruud Koning – PALLAS

‘Deze opdracht staat pas goed op je CV’– Ruud Koning (IT-manager bij PALLAS)

Ruud Koning is IT-manager bij PALLAS, dat een nieuwe reactor laat bouwen voor de productie van medische isotopen. De reactor wordt de opvolger van de huidige Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten. Om te mogen werken aan de cybersecurity in de nucleaire wereld moet je ‘top of the bill’ zijn. April, young professional bij Breinstein, kwam door de strenge selectieprocedure, inclusief AIVD-screening, en voegt volgens Ruud echt iets toe aan de gevestigde orde securityspecialisten.

Nog nooit werkte Ruud Koning, sinds 2016 IT-manager bij PALLAS, met een trainee op zijn afdeling. De cybersecurityspecialisten die er werken zijn de crème-de-la-crème en beschikken over veel kennis en ervaring. Maar omdat hij ook jong talent een kans wilde geven en digital natives van toegevoegde waarde vindt voor zijn team, besloot hij aan te kloppen bij Breinstein, dat niet geheel toevallig in hetzelfde pand is gevestigd als PALLAS op een industrieterrein in Alkmaar. 

Ik hoef jou dus niet te vragen of je Breinstein al kende van naam voordat je zaken met ze deed?
“Nee, haha. We zijn dus buren en ik kom regelmatig medewerkers tegen in de gang of op de trap. Al snel werd er gevraagd wat wij precies deden. Daarnaast kom je ze nu overal tegen: op de radio, op tv, online. Ze timmeren flink aan de weg. Dus toen ik had besloten dat het tijd werd voor een frisse blik binnen mijn team, ben ik naar beneden gelopen om te vragen of zij wat voor ons konden betekenen. Ik heb meerdere kandidaten die het traineeship Cyber Security deden gesproken en uiteindelijk heb ik gekozen voor April. Zij kwam het beste naar voren en is in oktober vorig jaar bij ons begonnen.”

Wat doet PALLAS precies?
“Per dag zijn zo’n 30.000 patiënten afhankelijk van de productie van medische radio-isotopen uit het Noord-Hollandse Petten. De isotopen worden gebruikt bij het opsporen en behandelen van kanker en hart- en vaatziekten. De reactor in Petten neemt maar liefst 40% van de wereldwijde productie van medische isotopen voor z’n rekening. Nederland is dus een mondiale topproducent. De hoge leeftijd van reactoren over de hele wereld vergroten het risico op ongeplande productieonderbrekingen. Hierdoor ontstond in de periode 2007-2011 een groot tekort aan medische isotopen. Om een mondiaal probleem in de voorziening van medische isotopen te voorkomen, besloot de Nederlandse overheid tot vervanging van de HFR. PALLAS is de nieuwe medische isotopenreactor die de verouderde Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten gaat vervangen. Daarvoor hebben wij een veilige en state-of-the-art productiefaciliteit voor ogen. Deze zal ’s werelds grootste producent van medische isotopen voor radiofarmaceutische producten zijn en een spil in medisch nucleair onderzoek. De reactor wordt ontworpen in samenwerking met een Argentijns bedrijf en momenteel zitten we in de gedetailleerde ontwerpfase. De bouw gaat zeker nog een paar jaar duren. PALLAS is verantwoordelijk voor het ontwerp van de reactor, het verkrijgen van de benodigde vergunningen, het opstellen van een zogeheten businesscase, de bouw en de in bedrijfstelling van de reactoren.”

Wat is jouw rol bij PALLAS?
“Ik ben de IT-manager en hou mij bezig met de operationele IT. Dat betekent dat mensen moeten kunnen inloggen en hun werkzaamheden moeten kunnen doen, met de hoogste security-eisen die je je voor kunt stellen. Toen ik begon ging het nog maar om een klein cluppie, maar inmiddels werken er zo’n 250 medewerkers. Daarnaast ben ik betrokken bij het cybersecurity-gedeelte voor de nieuwe reactor. Ik denk na over het ontwerp en de cybersecurity die in de reactor moet komen en in de nieuwe kantoren die daarbij horen. Het gaat natuurlijk om extreem gevoelige informatie en nucleair materiaal. Er zijn eigenlijk twee grote risico’s waar we ons tegen moeten wapenen. Enerzijds heb je terroristen en criminelen die middels cyberattacks de nucleaire sector willen ontregelen om maatschappelijke ontwrichting te realiseren. Anderzijds is het ook gewoon business, want er wordt geld verdiend met die medische isotopen. Er zijn dus diverse partijen geïnteresseerd in het ontwerp van de reactor.”

Hoe komt het dat jullie nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van trainees voor het vakgebied cybersecurity?
“In de nucleaire wereld werken er hoofdzakelijk ervaren cybersecurity-professionals, wat op zich logisch is. Het maatschappelijk belang van PALLAS is groot. De reactor kan vele levens redden en daarvoor zijn veiligheid en beveiliging een belangrijke voorwaarde. En zoals ik al zei: de belangen zijn groot. We willen dus alleen werken met top-of-the bill cybersecurity-specialisten. Maar ik vind dat het tijd is dat we ook jong talent een kans gaan geven. Vanuit maatschappelijk oogpunt, maar ook op inhoudelijk vlak. Young Professionals bieden PALLAS namelijk echt iets extra’s ten opzichte van de gevestigde orde. Een frisse blik of de inbreng van kennis over nieuwe technologieën is zeer interessant voor ons.”

Waarom is de keuze uiteindelijk op April gevallen?
“Zij kwam als beste uit de bus. Ze is heel leergierig en ambitieus en ze is een harde werker. Omdat ik het heel erg druk heb, is het ook belangrijk dat ze zelfstandig kan werken en zelf initiatief toont. En dat doet ze volop. Het is de bedoeling dat we haar na haar traineeship een contract aanbieden. Als je iets van de wereld waarin wij actief zijn wilt snappen, ben je zo een jaar verder. Bovendien is ze al helemaal door de ballotagecommissie, inclusief AIVD-screening. Het zou zonde zijn als we haar lieten lopen!”

Is het lastig om Young Professionals te interesseren voor een baan bij PALLAS?
“Nee. Ondanks de krappe arbeidsmarkt hebben wij geen moeite om mensen te vinden. Meewerken aan het opsporen en behandelen van bijvoorbeeld kanker spreekt erg tot de verbeelding. Gecombineerd met dat iedereen wel iemand kent met kanker maakt dat het heel aansprekend is om een steentje bij te mogen dragen aan ons onderdeel in de keten.”

Wat houdt de opdracht van April in?
“Ze houdt zich – samen met mij – bezig met het cybersecurity-design van de nieuwe reactor. Spannender en relevanter dan dit kan haast niet. Deze opdracht staat goed op het CV van April, die kan straks overal terecht.”

Wat is jouw gouden tip aan Young Professionals?
“Volg je gevoel en luister niet alleen maar naar wat anderen je adviseren.”

Hoe bevalt de samenwerking met Breinstein?
“Heel erg goed. De lijntjes zijn kort. Als ik wil overleggen met de accountmanager hoef ik alleen maar de trap af. De samenwerking verloopt zeer prettig. Ik ben dan ook zeker van plan om in de toekomst vaker een beroep op ze te gaan doen.

;