Het einde van het studiejaar komt in zicht en dat betekent: tijd om af te studeren. Het einde van jouw studietijd zit erop: yes! Maar heb jij al nagedacht over: wat je hierna wilt gaan doen? En weet je waar je aan moet denken en wat je moet regelen zodra je dat felbegeerde papiertje in handen hebt? In deze blog vertellen we je alle do’s en don’ts, zodat jij straks met een gerust hart van je diploma-uitreiking en je zomervakantie of je eerste baan kunt genieten.
Wat moet je allemaal regelen en waar moet je aan denken nadat je bent afgestudeerd?
Of je nu bijna klaar bent met je hbo-opleiding of net je universitaire master op zak hebt, afstuderen betekent ook: je zaakjes op orde krijgen. En nu je de diploma-uitreiking 2022 bijna kunt ruiken, is het slim alvast vooruit te denken. Dat klinkt misschien heel suf en burgerlijk, maar hoe fijn is het om na jaren studeren alles goed te kunnen afronden? En dan het liefst zonder gedoe, zoals sluimerend doorlopende leningen of te lang aangehouden ov-jaarkaarten…
Do’s en don’ts na het afstuderen
Voordat je van je welverdiende vrije tijd kunt genieten, geven wij je graag nog wat tips als het gaat om: waar moet je rekening mee houden na je afstuderen? We hebben er een handig to-do- en don’t-lijstje van gemaakt, zo kun jij lekker afstrepen.
Niet doen/vergeten na je afstuderen:
– Je studentenabonnement op je ov-chipkaart laten doorlopen.
De regel is: Zet je studentenreisproduct stop vóór of uiterlijk op de vijfde werkdag van de eerste maand waarin je geen studiefinanciering meer ontvangt. Doe je dit niet, dan ontvang je een boete van € 97 per twee weken! Dus snel naar die gele ophaalautomaat en stopzetten dat ding!
– Je studiefinanciering, beurs of lening laten doorlopen.
Zodra je afgestudeerd bent heb je hier natuurlijk geen recht meer op. Ook dit regel je via Mijn DUO.
Doen na je afstuderen:
– Vraag een Dal Voordeelabonnement aan
Tot 3 maanden nadat je bent afgestudeerd kun je bij de NS een gratis Dal Voordeel abonnement afsluiten of kiezen voor korting op een ander reisproduct.
– Check je studieschuld
Sinds 2015 ontvangen studenten in het hoger onderwijs geen basisbeurs meer, dat betekent dat veel studenten tijdens hun studie een studieschuld opbouwen. Informatie over hoogte van jouw studieschuld en de aflossingsregeling vind je ook op Mijn DUO.
– Controleer je toeslagen en pas je verzekeringen aan.
Deze to-do is een beetje tricky, het aanpassen van je verzekeringen, zoiets schiet er snel bij in. Dus check bij jouw verzekeraar of en hoe snel je jouw studentenpolis moet omzetten. Denk hierbij ook aan reis- of aansprakelijkheidsverzekeringen.
Mocht je toeslagen ontvangen zoals zorgtoeslag of huurtoeslag, dan is het ook verstandig te controleren of en welke wijzigingen je moet doorgeven. Bijvoorbeeld als je direct na je afstuderen gaat werken, waardoor je inkomen verandert. Op de website van de Belastingdienst kan je bij mijn toeslagen de hoogte van je toeslag berekenen.
– Geef een eventuele verhuizing door en check de mogelijkheden voor huisvesting voor pas-afgestudeerden
Voor veel steden geldt dat je binnen afzienbare tijd na je afstuderen je studentenhuisvesting/kamer moet verlaten. Maar wist je dat veel steden ook appartementen hebben voor net afgestudeerden? Of dit ook voor jou geldt, kun je checken op Mijn DUO. En heb je een nieuwe stek gevonden, vergeet dan niet je verhuizing door te geven aan de gemeente en andere instanties.
– Ga aan de slag met je cv
Of je nu wel of juist niet direct de arbeidsmarkt op wilt duiken en gaat solliciteren: een professioneel cv is altijd handig om (alvast) te hebben. In deze Breinstein-blog geven we je tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.
– Nadenken over je toekomst (en genieten van je vrije tijd!)
Misschien moet je er nog even helemaal niet aan denken: het leven na je studie. Toch is dit hét moment om te bedenken: wat wil ik gaan doen qua werk en carrière? Meteen aan de slag, doorstuderen of misschien is een traineeship van Breinstein wel de perfecte match? De keus is aan jou!
Diploma op zak? Waar kies jij voor: je eerste baan of een betaald traineeship?!
Nu je alle praktische zaken hebt geregeld, is het tijd om eens na te denken over: hoe nu verder, carrière-wise? Wil je meteen aan de slag, dan is het goed om je cv alvast in orde te maken en vacatures te bekijken.
Doe je liever nog wat praktijkervaring op? Dan is een traineeship een heel goede keuze. Bij Breinstein bieden we vier verschillende traineeships aan, tijdens deze traineeships bereid je jezelf optimaal voor op jouw carrière in een werkveld van jouw keuze.
Meer weten over onze traineeships, de inhoud, het traject en de mogelijkheden? Kijk dan hier. Of neem contact met ons op via e-mail of telefoon. Onze adviseurs denken graag met jou mee om te zien welk vervolgtraject jou het beste past.