Je hebt één grote passie en dat is IT. Jouw droombaan is in de IT-sector, maar waar begin je? Er zijn zoveel studies, en je hebt natuurlijk ook een opleiding nodig, dus je moet studeren. Maar je wilt eigenlijk gelijktijdig werken en geld verdienen. De cirkel doorbreken is eenvoudiger dan het lijkt. Wij leggen je in 4 stappen uit hoe je gelijktijdig kunt werken en leren binnen de IT, op Masterniveau! Lees snel verder.
Werken én je omscholen in de IT?
Je wilt werken en leren binnen de IT. Want dat fulltime studeren ben je nu wel zat. Je hebt zin in een uitdaging in het veld! Of je hebt gewoon je huur of hypotheek te betalen, dus je móét wel werken. Maar je blijft maar dromen van die carrièreswitch om in jouw droomsector te werken: de IT.
Je hoeft niet op een houtje te bijten terwijl je studeert. En vergeet ook maar studeren in de avonduren, terwijl je nog bij je oude baan werkt. Het kan meteen beter, helemaal anders.
Want, wil je geld verdienen tijdens het studeren en heb je een hbo-diploma op zak? Dan is een IT-traineeship wat je zoekt. Volg de 4 stappen hieronder om succesvol te werken en leren binnen de IT.
Stap 1. Weet welke beroepen binnen de IT jou aanspreken
Een goed begin is het halve werk. De IT-sector is breed, heel breed. Als jij weet welke beroepen je aanspreken, kun je gerichter zoeken. Ga dus eerst goed onderzoeken welke beroepen het beste bij je passen.
Kijk naar je sterke en zwakke punten, je interesses, je hobby’s en je dromen.
Belangrijk is om te weten wát er allemaal te doen is binnen de IT-sector. De IT-sector kun je opdelen op 2 manieren:
Je sector, of je werkzaamheden.
Als je uitgaat van de subsector waar je werkt, kijk je naar 3 velden:
1. Hardware
Hardware is alles wat echt zichtbaar is. Tastbare dingen zoals computers, printers, beeldschermen, databanken, chips en meer. Denk aan fabrikanten van computers of telefoons. Werken in de IT-hardware is werken met je handen, zoals bijvoorbeeld apparaten in elkaar zetten, of apparatuur installeren op locatie.
2. Software
Software is de onzichtbare kant van de IT. Dit zijn codes die programmeurs ontwikkelen. Denk aan spelletjes, besturingssystemen en software. De software bestuurt de hardware. Het zijn de programmeurs die deze software ontwikkelen, actualiseren en verbeteren.
3. IT-diensten
IT-diensten zijn alle commerciële diensten die binnen de IT worden aangeboden. Hierin is het meeste werk te vinden. Denk aan de ontwikkeling van apps zoals spelletjes, nieuwssites of sociale platformen.
Als je kijkt naar de werkzaamheden van IT’ers, dan kun je die grofweg opdelen in 2 velden: een veld waar je programmeert, of het veld waar je niet programmeert. Wat spreekt jou het meeste aan?
1. Je programmeert
Beroepen binnen de IT waarbij je programmeert zijn bijvoorbeeld: JavaScript ontwikkelaars, C# developer, PHP Programmeur, Webdesigner, Backend of Frontend developer.
2. Je programmeert niet
Ook als je niet fysiek aan het programmeren bent, kun je in de IT werken. Vaak zijn dit functies waarbij je mensen samenbrengt, aanstuurt of waarbij je leiding geeft aan een team.
Denk aan functies als IT-manager, projectmanager, consultant, netwerk engineer of systeembeheerder. Ook een Data Scientist of Cyber Security Specialist zijn functies waarbij je wél in de IT werkt, maar niet programmeert. Wil je meer weten over een traineeship in Cyber Security? Bekijk dan ons traineeship-programma voor Cyber Security Specialist.
Stap 2. Maak een shortlist van 5 bedrijven waar je voor wilt werken
Je weet nu wát je precies wilt doen in de IT. Klaar voor stap 2.
Nu is het tijd om een shortlist te maken van bedrijven waarvoor je graag zou willen werken. Veel bedrijven zoeken naar talenten op hbo-niveau, dus dit werkt in je voordeel.
Beoordeel jouw favoriete bedrijven op basis van:
- Hun missie en visie
- Locatie
- Projecten
- Product
- Ethiek
- Arbeidsvoorwaarden
- Doorgroeimogelijkheden
Stap 3. Kijk of er een geschikte traineeship-partner is op jouw niveau
Zelf de bedrijven benaderen kan soms lastig zijn. Niet alle bedrijven nemen zomaar trainees aan, en daarnaast is het veiliger om je werken en leren in de IT te laten verlopen via een bekende partij zoals Breinstein.
De voordelen van een traineeship beginnen via een bekende traineeship-partij:
Voordeel 1:
Kies je voor een partij die ervaring heeft in de IT (zoals Breinstein), dan kun je erop rekenen dat je meer kans hebt op jouw droombaan. Want een betrouwbare en erkende partner helpt je bij het vinden van de tofste banen.
Voordeel 2:
Met een traineeship-partij heb je een baan, een opleiding en een job met 100% baangarantie. Dat vind je niet zomaar als je zelf zoekt.
Voordeel 3:
Via een traineeship via een bekende partij heb je daarnaast kans op goede connecties. Je trekt je op aan de andere Young Professionals die jou voor gingen, of waar je mee samenwerkt of studeert. Via een traineeship-partner heb je niet alleen een baan en een opleiding, maar ook een netwerk.
Stap 4. Meld je aan en start met werken en leren binnen de IT
Hoe werkt zo’n aanmeldingsproces via een traineeship-partner precies? Met de juiste instelling, een goede voorbereiding en de juiste papieren is het aanmelden als trainee eenvoudig te doen.
Dit zijn de stappen die we doorlopen met onze trainees:
- Je meld je aan op onze website of je reageert op een vacature die je interesse heeft. Hierna volgt een telefonisch intakegesprek.
- Daarna volgt een videogesprek met een van onze recruiters. Dit geeft ons de mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen. Is er een goede klik, is alles duidelijk? Dit is ook het moment voor jou om vragen te stellen.
- Hebben we een match? Dan vragen wij jou een online persoonlijkheidstest van PiCompany te maken.
- Nu wordt het spannend én echt. Na de persoonlijkheidstest kom je bij ons langs op kantoor om je pitch te houden. Je pitcht aan onze recruiter en accountmanager. Daarna volgt een sollicitatiegesprek waarin we de persoonlijkheidstest bespreken.
- Is het écht een match made in heaven? Dan is het tijd om het contract te tekenen en kennis te maken met jouw fieldmanager! Nog even en je kunt aan de slag.
Wij hopen dat je met dit stappenplan direct aan de slag kunt en je droombaan vindt. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag!