Onze samenleving staat nooit stil, alles is continu in beweging en (technische) ontwikkelingen volgen elkaar in razend tempo op. Sommigen begint het dan al te duizelen, die houden alles het liefst bij het oude, maar jij? Jij niet! Jouw motto is: verandering is leven. Positief bezig zijn met veranderingen en snel schakelen, dat geeft jou je drive en zorgt voor een gezonde stoot adrenaline. Herken je je hierin? Dan past de masteropleiding Change Management (Verandermanagement) jou als een jas.
Maar wat houdt de master Verandermanagement nu precies in? Wat leer je tijdens deze vervolgopleiding? Welke functies kun je na afronden van je studie gaan vervullen? En wat als je wilt doorleren of ervaring wilt opdoen? In dit artikel doen we het uit de doeken.
Wat houdt de master Verandermanagement in?
Kort gezegd is een verandermanager dé persoon binnen een organisatie die verantwoordelijk is voor het soepel laten verlopen van veranderingen. Dat kunnen zowel technische, als inhoudelijke of bestuurlijke-/managementveranderingen zijn.
Denk bijvoorbeeld aan: een cultuurverandering of reorganisatie, klantgerichter of kostenbesparender werken, het doorvoeren van technische verbeteringen of het begeleiden van de automatisering. Allemaal trajecten waarmee een verandermanager of verandermanager IT aan de slag kan.
En dan is er nog een verschil tussen geplande en spontane veranderingen, iets waar je als verandermanager moeiteloos mee omspringt. Flexibiliteit en creativiteit zijn dus belangrijke eigenschappen voor een changemanager IT.
Wat leer je bij de master Change Management?
Als veranderkundig professional weet je je goed staande te houden in een gedragswetenschappelijke en bedrijfskundige praktijk. Je leert onderzoek te doen op het vlak van veranderwetenschap. Daarnaast leer je hoe je deze resultaten kunt toepassen in de praktijk. Samenvattend leer veranderwensen te analyseren en verandering in gang zetten, zonder hierbij het overzicht kwijt te raken.
Zo vormt deze opleiding een mooie mix tussen wetenschap en praktijk.
Praktisch leer je:
- De theorie van verandermanagement en organisatiegedrag
- Op academisch, bestuurlijk en maatschappelijk niveau kijken naar verandermanagement
- Onderzoeksvaardigheden
- Probleemoplossend denken: ontwikkelen, reflecteren en toepassen
- Evidence-based werken op het vlak van complexe bedrijfsproblematiek en maatschappelijke vraagstukken
- Methoden en technieken
- Alle ins en outs op het gebied van de multidisciplinaire uitdagingen, die het vak verandermanagement rijk is
- Een professionele mening formuleren en een standpunt innemen (en dit onderbouwen!)
- Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leren en voor je eigen positie binnen het werkveld verandermanagement
Wil je nu al verantwoordelijkheid nemen voor jouw positie op de arbeidsmarkt? En zelf aan het roer staan van jouw carrière? Dan is een Traineeship van Breinstein de perfecte keus voor jou. Want Breinstein heeft een top post-bachelorprogramma, met verschillende traineeships waaronder het Traineeship Informatiemanagement.
Later in dit artikel lees je meer over dit traineeship.
Welke vooropleidingen sluiten aan op de masteropleiding Change Management/Verandermanagement?
Wil je starten met de master Change Management/Verandermanagement/Change Management IT, dan sluit een bacheloropleiding in een bedrijfskundige, technische, economische of sociaal-wetenschappelijke richting het beste aan.
Kom je vanuit een hbo-opleiding, dan moet je vaak eerst een schakelprogramma volgen.
De masteropleiding Change Management/Verandermanagement is een postgraduate opleiding of master die een of twee jaar duurt. De duur van de opleiding hangt af van de opleider waarbij je de opleiding volgt.
De titel die je mag voeren na het behalen van je master Change Management/Verandermanagement is die van: Master of Science (Msc).
Welke functies kun je uitvoeren na het behalen van je Change Management/Verandermanagement?
Na je Change Management masteropleiding, mag je je naast Master of Science ook verandermanager noemen. Als verander- of changemanager zijn je taken onder andere:
- Aansturen van medewerkers (op het vlak van veranderingen)
- Vergaderingen organiseren en leiden voor de betrokkenen van een verandertraject
- Uitdenken en in gang zetten van veranderprocessen
- Voortgang bewaken
- Controleren of de veranderingen goed worden uitgevoerd en waar nodig bijsturen
Dit doe je vaak vanuit een rol als aanspreekpunt voor een afdeling/team van of de gehele organisatie. Hierbij ben je ook troubleshooter en ervaringsdeskundige op het vlak van verandertrajecten.
In welke sectoren kan een changemanager werkzaam zijn?
Changemangers werken in veel verschillende sectoren, zoals bij de overheid, in de zorg of het bedrijfsleven. Vooral binnen grotere organisaties, waar regelmatig veranderingen plaatsvinden, kom je changemanagers tegen. In sommige gevallen is dit geen fulltime changemanagementfunctie, maar combineer je dit werk met de functies als:
- Project-, beleids- en kwaliteitsmedewerker
- (Management) Consultant
- Research Analyst
- Projectmanager
Liever praktijkervaring opdoen?
Klaar om de arbeidsmarkt te bestormen? Of wil je eerst je carrièrekansen en je zelfvertrouwen een boost geven? Met het Traineeship Informatiemanagement van Breinstein, doe je die felbegeerde werkervaring op, maar dan met passende begeleiding van onder andere een fieldcoach.
Het traineeship gaat verder waar jouw bachelor- of masteropleiding ophoudt. Weten waarom dit Traineeship zo goed aansluit op de master Change Management/Verandermanagement? Lees dan snel verder!
Traineeship Informatiemanagement van Breinstein
Het Traineeship Informatiemanagement sluit goed aan op diverse bachelor- en masteropleidingen, zoals de master Change Management/Verandermanagement. Een opleiding waarbij je veel te maken hebt met communicatiestromen van en tussen verschillende belanghebbenden.
Tijdens het Traineeship Informatiemanagement leer je alles over informatiestromen en data en hoe je deze toepast in jouw functie van informatiemanager. Je gaat meteen aan de slag met innovatieve projecten en verandertrajecten bij een van de topwerkgevers uit het netwerk van Breinstein.
Dit traineeship is hét vervolgtraject waarbij theoretische kennis, vaardigheden, persoonlijke skills en werkervaring samenkomen.
Betaald bijleren
Stap je op de rijdende trein die het Traineeship Informatiemanagement is? Dan kun je rekenen op een mooi startsalaris op minimaal hbo-niveau, gedurende jouw gehele traineeship!
Het traject bestaat uit:
- Informatiemanagement & Design Thinking van Anna Snel van de VUCA Academy – De inhoudelijke basis van Informatiemanagement.
- Persoonlijk ontwikkelprogramma – Waarin je onder begeleiding van een fieldcoach op persoonlijk vlak het beste uit jezelf leert halen.
- Sociaal Organisatorische Bedrijfskunde bij de Radboud Universiteit – Met een erkend certificaat op post-master niveau.
- Lean, Agile, Scrum, ITIL en BISL – Je leert alles over deze bekende projectmanagement-methodieken.
Interesse in ons Traineeship Informatiemanagement?
Meer weten over de inhoud, het traject en de mogelijkheden van het Traineeship Informatiemanagement? Kijk dan hier.
Of neem contact met ons op via e-mail of telefoon. Aan de andere kant van de lijn tref je onze adviseurs. Zij weten alles van de Breinstein-trajecten en gaan graag met jou in gesprek om te kijken welk vervolgtraject jou het beste past.