In dit interview vertelt senior docent en opleidingsmanager dr. Marijn Plomp alle ins en outs van het Data Analytics-programma dat de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) speciaal ontwikkelde voor Breinstein. “Data Science doorsnijdt alle bedrijfstakken. Je moet geen schaap met vijf, maar met zes poten zijn.”
Kan je wat meer vertellen over jezelf?
“Ik ben inmiddels alweer ruim acht jaar werkzaam bij de VU. Ik begin al tot het meubilair te behoren, haha. Ik heb Informatiekunde gestudeerd in Utrecht en heb mijn afstudeerscriptie geschreven bij een onderzoeks- en adviesbureau. Ik wilde daar blijven werken, maar ik had ook wel oren naar een promotietraject. Uiteindelijk heb ik het gecombineerd. Dat was pittig, maar ook ontzettend interessant. Ik heb destijds echt geleerd om meerdere ballen tegelijk in de lucht te houden. Daar heb ik nu nog steeds veel profijt van. Momenteel ben ik docent bij het KIN Center for Digital Innovation aan de VU in Amsterdam. Daarnaast ben ik programmamanager bij het Amsterdam Center for Business Analytics (ACBA) en daar coördineer ik onder meer het post-graduate programma ‘Business Analytics & Data Science (PGO BADS) aan de VU.”
Welke rol speel je binnen het programma van Breinstein?
“Eigenlijk is het programma het jongere broertje of zusje van de post-graduate opleiding waar ik het over had. We zijn in 2016 begonnen met het programma dat speciaal is ontwikkeld voor Breinstein. Onze insteek is heel duidelijk multidisciplinair. Je kunt er meer over lezen in dit interview met mijn collega prof. dr. Frans Feldberg. Ik ben opleidingsmanager en verzorg zelf ook een aantal collegedagen.”
Hoe is het programma opgebouwd?
“Het gaat om 12 collegedagen, verspreid over twee jaar. We beginnen altijd met een tweedaagse kick-off. Tijdens deze dagen maken we de young professionals wegwijs in het vocabulaire en proberen we het kennisniveau een beetje gelijk te trekken. Dat is nodig, omdat iedereen een verschillende achtergrond heeft. De meesten hebben geen Data Science-studie gevolgd, maar zijn wel goed in het vak statistiek. De focus tijdens de eerste twee dagen ligt op Business Intelligence en Analytics. Na de eerste dag duizelt het ze allemaal een beetje, op dag twee begint het stof neer te dalen. Daarna volgen er met tussenpozen lesdagen met steeds een ander thema, zoals Data Mining, Predictive Modeling en Datadriven Business Model Innovation.”
Wat vind je het leukste onderdeel van het programma?
“Ik denk het begin en het eind. Tijdens de eerste twee collegedagen leert Iedereen elkaar kennen en ervaren sommige young professionals dat het lesprogramma misschien toch wat anders in elkaar zit dan ze vooraf hadden gedacht. Ze verwachten meteen de diepte in te gaan met technologieën, maar we zoomen juist eerst uit: wat houdt het vakgebied in, welke facetten spelen een rol en waar kan ik de organisatie waar ik actief ben challengen? Als ik ze op het eind op de twaalfde lesdag weer zie, merk je dat ze een enorme transformatie hebben doorgemaakt. Ze weten niet alleen wat het vakgebied inhoudt, maar ook welke elementen ze interessant vinden en waar hun talent ligt. Het geeft richting aan hun carrière.”
Wat vind je van het niveau van de young professionals van Breinstein?
“Over het algemeen ben ik heel erg positief. De recruiters van Breinstein zijn goed in staat om geschikt talent te werven voor dit vakgebied. De young professionals zijn gedreven, nieuwsgierig en kunnen doorgaans goed communiceren en presenteren. Ik zeg altijd tegen ze: als je echt goed wilt worden in dit vakgebied, moet je geduld hebben. Je kunt niet meteen vanaf de fundering op zolder springen. Data Science doorsnijdt alle bedrijfstakken, dus je moet van alle markten thuis zijn. Organisaties zoeken vaak geen schaap met vijf, maar met zes poten. Het is belangrijk dat je goed in teams kunt werken en jezelf permanent wilt blijven ontwikkelen.”
Welke tip zou je (aankomende) young professionals mee willen geven?
“Oefening baart kunst. Dat geldt zowel voor de hard- als soft skills. En: Google is your friend. Bedenk dat er vrijwel altijd iemand al eens eerder tegen jouw probleem is aangelopen en hier iets nuttigs over heeft geplaatst op internet.”
Wat is verder nog belangrijk om te weten over het programma?
“We vliegen het vakgebied vanuit de volle breedte aan. We bekijken het zowel vanuit een Informatica-, Wiskundig- als Bedrijfskundig perspectief. Na het traineeship weet je wat het vakgebied inhoudt en weet je als het goed is welke kant je op wilt. Zie het opleidingsprogramma als een snoepwinkel, waar je van alles kunt proeven. En de keuze is reuze: er is zowat geen bedrijfstak of organisatie meer te vinden waarin data en vooral de analyse ervan geen belangrijke rol meer speelt. De wereld ligt straks aan je voeten.”