‘Ik ben nog lang niet uitgeleerd’
Na haar studies Communicatie- en Informatiewetenschappen (bachelor en master) aan de Tilburg University, met als specialisatie Communication and Cognition, startte Dorith van Abeelen (24) in oktober 2021 met het traineeship Informatiemanagement bij Breinstein. De Young Professional ging meteen aan de slag als functioneel beheerder bij de gemeente Venray. “Ik vind het uitdagend om met zo min mogelijk kliks iets voor elkaar te krijgen.”
Hoe ben jij bij Breinstein terecht gekomen?
“Nadat ik klaar was met mijn studie merkte ik dat ik nog wilde doorleren en mij verder in de breedte wilde ontwikkelen. Tegelijkertijd wilde ik graag in de praktijk aan de slag. Omdat ik praktijkervaring miste, ben ik mij gaan oriënteren op traineeships, zodat ik kon werken en leren tegelijk. In mijn bijbaan als administratief medewerker bij Your Wishes werkte ik vaak met hun ERP-systeem, en ontdekte ik dat ik affiniteit had met IT. Al googelend kwam ik de traineeships van Breinstein tegen. Ik heb de website bezocht en een aantal filmpjes bekeken en het traineeship Informatiemanagement sprak mij meteen aan. Het is een mooie schakel tussen harde en zachte IT. Ik vond de andere traineeships te veel naar de hardere kant van IT neigen. Ik heb gesolliciteerd, mocht op gesprek komen, en al snel kreeg ik een contract aangeboden.”
Wat vind je van Breinstein?
“Ik heb het goed naar mijn zin. De sfeer is heel prettig, iedereen is heel open en hulpvaardig. Bovendien zit het traineeship heel goed in elkaar. Je volgt gerenommeerde opleidingen en kan certificaten behalen. Bovendien is de persoonlijke begeleiding door je eigen field coach heel erg prettig. Je bouwt echt een vertrouwensband met zo iemand op en leert wat je sterke punten – en wat je valkuilen zijn. Het is ook fijn dat het een programma van twee jaar is en niet slechts van een paar maanden.”
Wat vind je zo leuk aan het vakgebied Informatiemanagement?
“Ik wist eerst eigenlijk niet precies wat het allemaal inhield, maar toen ik mij erin ging verdiepen, dacht ik: dit is echt iets voor mij! Je bent de schakel tussen medewerkers binnen een organisatie of op een bepaalde afdeling en de IT-leverancier. Je moet wel iets van IT weten, maar misschien nog wel belangrijker is dat je mensen mee kunt nemen, dat je de juiste vragen weet te stellen dat je uit kunt vinden waar de behoefte precies ligt. Het is bovendien een heel breed vakgebied; je kunt er alle kanten mee op. Je kunt Scrum Master worden, maar ook functioneel beheerder, verandermanager, noem maar op. Je doet kennis op van Lean, Bisl, Scrum, maar ook van de ‘zachtere’ kant: informatie- en changemanagement. Je kunt tijdens de opleiding en bij de opdrachtgevers van Breinstein onderzoeken wat je het meest ligt en waar je je verder in wilt ontwikkelen en dat is heel prettig.”
Heb je veel contact met je klasgenoten?
“Ja. Uiteraard op de lesdagen, maar ook in de appgroep die we hebben aangemaakt. Bovendien gaan we regelmatig samen op stap leuke dingen doen. Het is fijn om te merken dat mijn klasgenoten tegen ongeveer dezelfde dingen aanlopen en daar hebben we het dan over met elkaar.”
Hoe ben je aan je opdracht bij de Gemeente Venray gekomen?
“Ik mocht bij maar liefst drie gemeenten op gesprek komen en ben ook nog wezen praten bij een universitair ziekenhuis. Uiteindelijk heb ik voor de gemeente Venray gekozen, omdat ik daar de beste klik voelde. De mensen waar ik de gesprekken mee voerde waren heel open en heel behulpzaam en de opdracht sprak mij aan. Ik wilde sowieso graag werken in de publieke sector, omdat ik graag werk doe met maatschappelijke relevantie. Het draait niet alleen maar om winst maken in het leven.”
Kan je wat meer vertellen over je opdracht?
“Ik ben functioneel beheerder op de afdeling FP&C (Financiën, Planning & Control) en moet zorgen dat alle applicaties het doen. Ik ben onderdeel van het team I&A. Daarnaast ondersteun ik de samenwerking met andere gemeenten uit de buurt, zoals de gemeente Horst. Ik help onder meer de processen stroomlijnen.”
Hoe bevalt het bij de gemeente Venray?
“Heel erg goed. Het werk is leuk, net als mijn collega’s. Ik heb hier veel aan mijn soft skills. Ik stel ze regelmatig de vraag: ‘Heb je hier wel eens aan gedacht?’ en voer veel gesprekken om de behoeftes in kaart te brengen en op elkaar af te stemmen. Ik vind het het leukst om met zo min mogelijk klikken iets voor elkaar te krijgen. Als Young Professional ben je hier zeker van toegevoegde waarde. Ik kijk met een frisse blik naar dingen, sta open voor verandering en vind het leuk om mensen met mij mee te krijgen. Ik kijk kritisch naar dingen en ben niet bang om te vragen: ‘Waarom doen jullie het eigenlijk al die tijd al zo?’.”
Hoe zie jij je toekomst?
“Ik blijf hier minimaal twee jaar werken en ze willen graag dat ik daarna ook blijf. Ik heb het erg naar mijn zin, maar zie wel hoe het loopt. Ik wil mij in ieder geval blijven ontwikkelen en een professionaliseringsslag maken. Ik weet nog niet precies wat ik wil worden, maar dat hoeft ook nog helemaal niet. Ik ben nog jong.”
Heb je een gouden tip voor (aankomende) Young Professionals?
Ga vooral zelf ontdekken wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Blijf jezelf ontwikkelen. Je bent nooit klaar met groeien en denk ook nooit dat je het eindstation al hebt bereikt.”