“De grootste uitdagingen zijn tegelijkertijd de leukste werkzaamheden”
Dat een tip van een collega haar op een nieuw carrièrepad zou brengen, had Merel Wesdorp niet verwacht. Ze was nog lang niet uitgeleerd, maar een master paste niet bij haar. “Binnen één week heb ik me uitgeschreven en gesolliciteerd bij Breinstein voor het traineeship Informatiemanagement.”
Kun je iets vertellen over je studiekeuze? Hoe ben je terechtgekomen bij Breinstein?
“Ik heb International Business gestudeerd aan Zuyd Hogeschool in Maastricht. Daarna heb ik me gespecialiseerd in management, en dat vond ik meteen heel erg leuk. Mijn eindstage heb ik in Maastricht gelopen, en daar vertelde ik tegen collega’s dat ik erg zoekende was: zal ik gaan werken of een master volgen? Uiteindelijk hakte ik de knoop door en koos ik voor een master. Ik was nog niet uitgeleerd! Toch zei een collega tegen me: ‘Oh, dat lijkt me eigenlijk helemaal niets voor jou! Ik had verwacht dat je werkend zou gaan leren of iets in die richting.’ Dat was de eerste keer dat ik over deze mogelijkheid hoorde. Ik ben meteen op onderzoek uitgegaan, en binnen één week heb ik me uitgeschreven voor de master en gesolliciteerd bij Breinstein.”
Wat waren je verwachtingen van het traineeship Informatiemanagement, en hoe worden die tot nu toe waargemaakt?
“Mijn verwachting was dat ik tijdens het werk extra handvatten zou krijgen om mijn werk beter te kunnen doen. Tegelijkertijd verwachtte ik begeleiding op persoonlijk vlak. En die verwachtingen zijn ook uitgekomen! Van tevoren was ik bang dat het op persoonlijk gebied moeizaam zou lopen, maar die angst smolt als sneeuw voor de zon. Gelukkig zit ik goed op mijn plek, en het is fijn dat je een field coach hebt die er voor je is. Dat vond ik een geruststellend gegeven voordat ik begon.”
Wat fijn om te horen! Hoe ervaar je de lesdagen?
“We hebben al heel wat lesdagen gehad en die bevallen goed. Het is bijvoorbeeld fijn dat de docenten echt moeite doen om met jouw specifieke uitdagingen mee te kijken en samen te sparren. Toevallig kwam, toen wij begonnen met Scrum, twee weken later een collega naar me toe: ‘We hebben een aantal scrumgroepen; vind je het interessant om daaraan deel te nemen?’ Ik heb al een aantal keer gehad dat ik net een les had gehad, en die daarna op mijn werk kon toepassen. Ondertussen ben ik scrummaster voor een specifiek team op mijn werk. Het is superleuk om wat je geleerd hebt meteen in de praktijk te kunnen brengen.”
Dus je bent nu onder andere scrummaster. Wat zijn andere belangrijke verantwoordelijkheden in je huidige functie?
“Ik ben specialist informatiemanagement op de afdeling Crisisbeheersing en Rampenbestrijding (C&R). Binnen informatiemanagement hebben we twee teams: operationele informatievoorziening (OIV) en multi-disciplinaire informatiemanagement (Multi-IM). Operationele informatievoorziening omvat alles wat nodig is om te voorzien in de informatiebehoefte van de primaire brandweerprocessen: risicobeheersing en incidentbestrijding. Multidisciplinaire informatiemanagement is gericht op het hebben van een gedeeld en actueel beeld van een crisis – wat is waar aan de hand en wie doet wat om de crisis op te lossen? Vanuit Multi IM zorgen wij ervoor dat onze crisisfunctionarissen een uitstekende informatiepositie kunnen creëren tijdens een crisis. In crisissituaties moeten meerdere disciplines en organisaties samen een crisis oplossen, vandaar ook de term multidisciplinair IM. Doordat we altijd een actueel beeld hebben van veel zaken die spelen in onze regio, zijn we in staat om sneller te handelen als iets misgaat en kunnen we ons beter voorbereiden daar waar een dreiging of risico groter wordt. Dit noemen wij informatie gestuurde veiligheid dat wij verder inrichten in de eigen regio maar ook samen met andere veiligheidsregio’s in de samenwerkingsverbanden VIK en Zuid-6 en KCR2. Ik werk in dat multi-stukje en ben begonnen met het organisatiebreed in kaart brengen van het functioneel beheer.
De Veiligheidsregio Zuid Limburg is de afgelopen jaren enorm gegroeid, maar functioneel beheer is achtergebleven. Inmiddels zijn er zoveel systemen, en omdat de veiligheidsregio verspreid is over verschillende locaties en afdelingen, weten we ook niet precies wát er allemaal is. Dat heb ik in kaart gebracht, en we zijn nu bezig met een traject om dat beter te organiseren. Daarnaast werk ik bij het VIK, waarbij we samen met Veiligheidsregio Limburg Noord een aantal innovatieprojecten uitvoeren. Daar werk ik met twee teams als scrummaster en developer aan mee. We werken aan verschillende projecten, zodat we gezamenlijk iets voor onze regio’s kunnen ontwikkelen. Ondanks dat we twee verschillende veiligheidsregio’s zijn, delen dezelfde meldkamer. We doen veel dingen anders, maar proberen toch bepaalde verbindingen te vinden. Het is erg leuk omdat je kunt samenwerken met mensen uit hetzelfde vakgebied, die dingen heel anders aanpakken.”
Ik hoorde dat je ook piketdiensten draait?
“Dat klopt. Eigenlijk maak ik deel uit van twee verschillende teams. Ik zit namelijk naast mijn werk binnen Multi-IM, ook in het Regionaal Operationeel Team (ROT). Dit team komt alleen op tijdens een crisis en hiervoor draaien we dus ook piketdiensten. Dit team bestaat uit een Informatie Manager, Informatie Coördinator en Geografisch Informatie medewerker. Dit laatste is mijn functie en het kan dus voorkomen dat ik opgeroepen word en geografische informatie in kaart moet brengen tijdens een crisis of ramp.”
Wat zijn de grootste uitdagingen en wat vind je het leukst aan je werk?
“Ik vind de diversiteit het leukst; geen enkele dag is hetzelfde. Het kan zijn dat ik op maandagochtend begin met werken, denkend dat ik om vier uur klaar ben, en dat om half twee de pieper gaat. Op dat moment moet ik alles laten vallen en langer blijven. Dat vind ik echt geweldig. De grootste uitdaging is ook een van de leukste dingen: je werkt met zoveel verschillende mensen samen dat het soms moeilijk is om iedereen op dezelfde lijn te krijgen. Vaak wordt gezegd dat brandweermensen stug zijn en moeilijk openstaan voor verandering. Toch ervaar ik dat niet zo. Ik zit gemiddeld één keer per week op een brandweerkazerne, en als er iemand jarig is geweest op de afdeling, brengen we een traktatie naar de jongens van de meldkamer. Je hebt veel contact met mensen en bent ook inhoudelijk bezig, en dat vind ik erg leuk.”
Wat zou je adviseren aan andere young professionals die net hun carrière beginnen?
“Sta overal voor open en blijf leren. Al lijkt een opdracht misschien niet helemaal wat je zoekt: het is wat je er zelf van maakt. Toen ik hoorde dat ik een functioneel beheeropdracht kreeg, dacht ik ook: ‘Oh nee, dat lijkt me saai.’ Maar ik heb het met beide handen aangepakt en daardoor zoveel mensen binnen de organisatie leren kennen. Het heeft me veel nieuwe opdrachten en kennis opgeleverd, en dat waardeer ik enorm.”