‘Digitalisering biedt ontzettend veel mooie carrièrekansen’
Na zijn opleiding International Business & Management aan de Avans Hogeschool in Breda, wilde Jay Zandstra (26) zich verder ontwikkelen in de IT. “Ik kwam voor het eerst echt in aanraking met dit vakgebied tijdens mijn afstuderen, Ik zag hoe stroef de implementatie van een softwarepakket verliep en dacht: dat kan beter. Ik wil zelf graag impact maken op dit vlak.” Omdat hij graag wilde werken en leren tegelijk, koos hij in maart 2022 voor het traineeship Informatiemanagement van Breinstein.
Hoe ben je uitgekomen bij Breinstein?
“Ik wist dat ik mij verder wilde bekwamen in de IT maar ik had nog geen technische kennis in de richting van dit vakgebied. Ik ben op zoek gegaan naar aanbieders van traineeships op dit vlak en ben bij een aantal partijen op gesprek geweest. Daar voelde ik of geen klik of het specifieke vakgebied lag me niet zo. Toen stuitte ik op LinkedIn op een advertentie van Breinstein. Toen ik op de website ging kijken, werd ik meteen enthousiast. Niet alleen vanwege het vakgebied – ik koos voor Informatiemanagement – maar ook vanwege een aantal interessante vacatures in de regio Breda, waar ik woon. Daarnaast zag het opleidingsprogramma er goed uit. Ik ben op gesprek gegaan en het klikte. De sfeer was meteen heel open en down-to-earth. Ik had het idee dat ze niet alleen maar bezig waren om mij binnen te hengelen, ze waren ook oprecht geïnteresseerd in mijn verhaal en wensen en behoeften.”
Wat voor behoeften had jij zoal?
“Breinstein heeft heel veel opdrachten bij de overheid en bij semioverheidsinstellingen, maar ik wilde graag aan de slag bij een commerciële partij, waar ik mij maximaal kon ontwikkelen. Liefst ook bij een bedrijf dat internationaal opereert. Daar hebben ze goed naar geluisterd, want al snel kwamen ze met een interessante opdracht bij IMCD in Rotterdam. Ik mocht op gesprek komen en werd gelukkig aangenomen. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin. IMCD heeft veel internationale innovatieve projecten, de mensen die er werken zijn enorm ambitieus en er is veel ruimte voor creatieve inbreng. De besluitvaardigheid is groot en als ze ergens in geloven stellen ze er ook budget voor beschikbaar. Ik voel mij hier heel erg op mijn plek.”
Wat vind je van het opleidingsprogramma?
“Ik vind dat er goed wordt ingespeeld op nieuwe trends en ontwikkelingen. Er worden ook veel vraagstukken uit de praktijk ingebracht. We hadden laatst de sessie met Anna Snel over omgaan met weerstand en dat vond ik bijzonder interessant. Wel zou de frequentie van de opleidingsdagen wat mij betreft wat hoger mogen. Ik wil altijd zo snel mogelijk de diepte in en ben bang dat de kennis wegzakt als je maar één keer in de maand een opleidingsdag hebt. Het is fijn dat er ook aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling. Ik heb ook 1 keer in de 6 weken een sessie met mijn fieldcoach en als ik ergens tegenaanloop kan ik altijd bij haar aankloppen.”
Kan je wat meer vertellen over je klas?
“We zijn met z’n zestienen en iedereen heeft weer een andere opleiding gedaan. Er zitten er met een achtergrond in de economie of communicatie, maar er is ook iemand die van de sportopleiding komt en iemand anders komt juist weer uit de grafische hoek. Wat we gemeen hebben is dat we allemaal affiniteit hebben met IT en geschikt zijn bevonden voor dit programma door middel van een assessment. Die diversiteit maakt het juist leuk en interessant.”
Kan je wat meer vertellen over je opdracht bij IMCD?
“IMCD is een internationaal opererend bedrijf, gevestigd op de Kop van Zuid in Rotterdam met uitzicht op de Erasmusbrug. Het is een distributeur van speciale chemische ingrediënten actief in zes business groups, waaronder Pharma, Automotive en Personal Care, maar er is ook een onderdeel dat zich bezighoudt met vleesvervangers. Mijn opdracht is IT-gerelateerd en is business group-overstijgend. IMCD en haar entiteiten werken onder meer met Salesforce als CRM-systeem waar klanten ook via hun eigen portaal op inloggen. Het CustomerCare 360-project brengt databronnen samen binnen Salesforce zodat klanten en werknemers de juiste service en support krijgen. Mijn functie is business analist en ik hou mij onder meer bezig met het in kaart brengen van de gebruikersbehoefte en de vertaalslag naar het beschrijven van de functionele requirements voor de developers. Ik ben ook medeverantwoordelijk voor het monitoren van de adoptie en trainingen. Het is leuk om te werken aan zo’n vooruitstrevend project. Ik werk in een projectgroep met nog twee business analisten en een externe IT-consultant binnen een team van meer dan twintig ambitieuze en gedreven IT-specialisten. IMCD wil hiermee voorop lopen binnen de chemie.”
Wat is de belangrijkste toegevoegde waarde van de Young Professionals van Breinstein voor opdrachtgevers?
“Ik weet dat IMCD moeite had met het invullen van deze vacature en dat ze het toen over een andere boeg hebben gegooid met een Young Professional die nog verder opgeleid en begeleid moet worden. Dat biedt grote voordelen: onze frisse blik op digitalisering, de vragen die wij durven te stellen, we zorgen voor een frisse wind door de organisatie. Bij innovatie is het belangrijk dat het conditioneren wordt opengebroken en dat je verder durft te kijken. Wij beschikken over een enorme drive en zijn helemaal up-to-date met de laatste trends en ontwikkelingen binnen het vakgebied.”
Hoe zie jij de toekomst?
“Ik zou hier heel graag willen blijven na mijn traineeship. Ik zie voldoende kansen en ontwikkelmogelijkheden. Het liefst ga ik dan aan de slag in het buitenland. Ik ben ook al voor ze naar het buitenland geweest en met de uitrol van het project zullen we volgend jaar hoogstwaarschijnlijk Azië, de VS en Afrika bezoeken. Het liefst ga ik straks werken voor ze vanuit Spanje. Ik spreek de taal al een beetje, want ik heb ook vier jaar Spaans gestudeerd als onderdeel van mijn studie International Business & Management.”
Wat is jouw advies aan aankomende Young Professionals?
“Kies voor digitalisering. Dat vakgebied biedt zoveel kansen en mogelijkheden. Het is echt niet alleen maar technisch, waarbij je niet achter je laptop vandaan komt. Juist je soft skills zijn belangrijk, als je de vertaalslag wilt maken tussen IT en de business.”